Още веднъж за лоялността

Помислете преди да напуснете поредния работодател, защото т.нар. job hoppers (от англ. – прескачащи от работа на работа) нямат голям шанс да бъдат приети от компания, която иска да инвестира дългосрочно в хората си и да види резултат от работата им. Ако пък вече сте сменили няколко работодатели за две години, не си и помисляйте да го скриете в автобиографията си, защото добрите специалисти ще ви разкрият веднага.

За да не се стига до поредното разочарование и бягство от работодател, Павел Хаджиев съветва да научите повече за работното място предварително, след това да внимавате какъв договор подписвате и по-късно – да управлявате емоциите си в работното ежедневие, да не правите прибързани ходове и да мислите в перспектива.

„За съжаление мисленето в перспектива не е развито на нашия пазар на труда. Задавам въпроса „Как се виждате след пет години?“ и хората изобщо нямат представа и си мислят, че се шегувам. Човек трябва да си прави планове и да знае какво ще е променил на работното място след шест месеца, дали ще е на същата позиция или ще иска да прави нещо друго за същата компания“.

Ако все пак CV-то ви включва доста работодатели за малък период от време и за да ги напуснете са повлияли външни обстоятелства – поглъщане от друга компания, релокация на семейството или др. – трябва да сте подготвени да изложите тези причини на новия работодател. Помислете също дали не ви привлича по-скоро проектна работа с конкретни срокове и разговаряйте с HR специалистите за такава възможност. От своя страна те също ще преценят дали сте от вида „opportunity hopper“ – това се случва обикновено в началото на кариерата, когато човек все още има да учи и има вероятност да напусне, за да продължи с изучаване на нов чужд език или по-тясна специализация – или сте „difficult hopper“, който напуска, защото има трудности да се впише в екипа. Пожелаваме ви да не попадате в последната категория.

Публикации от серията