Основни критерии, по които ви оценяват на интервю за работа

Основни критерии, по които ви оценяват на интервю за работа

Два критерия за оценка в този процес са задължителни и действащи като трамплин – това са уменията и опитът. Няма нужда да акцентираме допълнително върху тях и защо всъщност са основата, върху която стъпва цялото интервю. Но дори те да са впечатляващи, не винаги ви гарантират позицията. Това е така, защото има и други основни критерии, които макар и да идват на второ място, са не по-малко важни от експертизата ви. А ако конкурентен кандидат със сходни на вашите умения и опит покаже по-добри резултати в други отношения, то тогава мястото със сигурност няма да ви  бъде дадено. Ето какво друго най-често интервюиращите искат да открият у вас като качества, които биха ви накарали да изпъкнете над останалите явили се на интервюто.

  1. Ентусиазъм

Важно е това да бъде заявено още с мотивационното писмо и първоначалната ви комуникация, без значение дали е по имейл или телефон. Заявете възможно най-ясно колко се вълнувате от това, че са ви поканили на интервю и че съществува възможност да работите точно за тази компания. Покажете, че имате почти лично отношение към нея, че се чувствате изключително ангажиран, а не че сте просто наемник, който се явява на поредното интервю. По време на разговора демонстрирайте с езика на тялото, че сте ентусиазирани и се вълнувате истински. Така моментално си създавате положителния образ на един активен и отдаден служител. А това винаги е важно.

  1. Комуникационни умения

Почти на всяка обява за работа срещаме изискване за „добри комуникационни умения“. Това не е случайно, нито просто формална подробност, която трябва да присъства във всеки подобен текст. За всеки работодател е важно да има служители, които имат усет и способност за ясна комуникация. Тук не става въпрос само за позиции, в които се работи с клиенти, а се отнася за всяка една сфера на работа. Дори да сте голям екип в офис, отново е важно да можете да комуникирате добре – това е важно за общата дейност, за сплотеността, за разбирателството в работната среда. Демонстрирайте тази си черта като превърнете интервюто от разпит в разговор – задавайте въпроси, коментирайте изказвания, покажете интерес към интервюиращия.

  1. Адаптивност

Изключително важно е да изпъкнете като адаптивна личност. Защото – ако интервюто премине добре и бъдете харесани – ви предстои да навлезете в една нова среда, със свой собствен и различен начин на функциониране, със своя собствена култура. Нужно е да покажете, че сте отворен към промяна и че можете да се адаптирате както към начина на работа, така и към микрокосмоса, създал се в офиса. Ако не демонстрирате още на този етап, че бихте могли да се впишете лесно и ефективно, то рискувате да не ви се обадят отново, въпреки доброто ви представяне.

Свързани публикации