Отглеждане на деца или връщане на работа? Фактите са ясни

Отглеждане на деца или връщане на работа? Фактите са ясни

Преди известно време избуя една тенденция, която се отрази на много жени в развитите държави – майки, оставащи вкъщи за две или три години, с цел, отглеждане на дете. Това бе резултат от множество твърдения в публичното пространство, че децата се развиват по-добре интелектуално и емоционално, ако са отглеждани от майките си. В последните години обаче тенденцията отново се преобърна и сега все повече майки бързат да се върнат на работа скоро след раждането. („Скоро“ е условно понятие. В България повечето жени не работят 1 или 2 години, докато в развитите държави обикновено този срок е сведен до 3 месеца. Но в тези държави паралелно има и много майки, които никога повече не се връщат на работа, след като родят дете/деца, което е изключително рядко наблюдавано явление у нас.)

Кой подход обаче е по-добър и изборите, които трябва да правят майките, въпрос на „социални моди“ ли са, или действително има по-добри и по-лоши решения в случая? Напълно еднозначен и категоричен отговор няма как да се даде, но може да се подходи рационално и да се изследва с научни методи какво се случва с децата, които имат работещи майки, в сравнение с децата, които имат „майки вкъщи“. Науката е безпристрастна и това гарантира, че нейният отговор не е емоционално натоварен и не е резултат от предпочитания за единия или другия тип поведение.

И така, какво казват научните проучвания по темата? Например, едно ново проучване от Харвард е открило, че дъщерите, които са имали работещи майки, са сполучили повече в работата си, изкарват повече пари и се изкачват по-високо по кариерната стълбица. (Всичко това е в сравнение с дъщерите на майки, които са предпочели да си останат вкъщи и да отглеждат децата си.)

Нещо повече. Синовете на работещи майки помагат много повече в домакинската работа и отглеждането на другите деца (почти два пъти повече часове).

Друго проучване от миналата година е установило, че децата от семейства с ниски доходи се справят по-добре в детската градина, ако майките им са се върнали на работа, докато те са били още бебета.

Трето неотдавнашно изследване пък е подкрепило извода, че социалното приемане на работещите майки продължава да се покачва. Допитване сред абитуриенти през 2010 г. е показало, че младите подкрепят равенството в ролите между половете и 70% от тях са убедени – работещите майки могат да установят напълно сполучливи и близки отношения с децата си.

Интервюта с хора, които са израснали при работещи майки подкрепят всичко казано дотук. Често думите им са доказателство за позитивната роля, която работещите родители (в частност майки) са имали върху развитието им. Адаптивност, вдъхновение и благодарност – обикновено това е, което децата на подобни майки споделят, че са получили. Безспорно добър знак, че ако днес една жена предпочете да продължи кариерното си развитие, резултатът за нейните деца няма да е катастрофален или дори негативен.

Публикации от серията