Перфекционизмът като пречка пред продуктивността

Перфекционизмът като пречка пред продуктивността

Всички ние, независимо какво вършим, почти винаги се стремим към достигането на определен идеал. Често не оставаме доволни от постиженията си, именно защото не са на висотата, на която сме искали да бъдат. И макар самият стремеж към постоянно развитие и възможно най-добрите резултати да е ценен и полезен, то фанатичният перфекционизъм действа негативно на дейността и нагласите ни.

Нещо повече – фанатичният перфекционизъм няма място в днешния бизнес свят, който се движи с невъобразима скорост. Това темпо е непосилно за следване, ако искате всичко да бъде абсолютно перфектно. Истината е, че в наши дни това е невъзможно – винаги остава нещо леко недоизпипано, нещо недовършено, нещо което може да се подобри. Динамиката на бизнес света (а и не само) е такава, че не позволява максимална задълбоченост върху абсолютно всеки детайл. Ако изчаквате и преработвате, докато всичко е „съвсем идеално“, има вероятност да се бавите твърде много. А максимата, че „времето е пари“ все още не е загубила своята актуалност, дори напротив. Или отбелязва основателят на LinkedIn Рийд Хофман: „Ако не се срамувате от първата версия на вашия продукт, значи сте го пуснали на пазара твърде късно.“

Казано по друг начин – правилата на играта са се променили и то драстично. Основната тактика днес е друга. И макар на пръв поглед да изглежда контраинтуитивна, тя несъмнено отговаря на изискванията на пазарната среда. Става въпрос за това, че даден продукт или услуга, например, биват разпространени в нещо като „демо“ версии. Тези версии, разбира се, са работещи и изпълняващи основните си функции, но както всяко нещо – имат своите сравнително малки дефекти, които трябва да бъдат изпипани. А до тези дефекти се стига по възможно най-ефикасния и директен начин – чрез „обратна връзка“ от потребителите на съответната услуга или продукт. Изготвят се специални маркетинг стратегии, разпространяват се анкети, чрез които се извлича нужната информация, след което данните се анализират и се внасят нужните подобрения или промени.

Когато имате добър и работещ продукт или услуга – излезте смело на пазара. А заедно с това търсете постоянна обратна връзка – независимо дали е положителна или негативна. Не реагирайте емоционално, а рационално и практично – приемете всичко това като градивна критика, дори да е изказана крайно. И по този начин, с тези инструменти, подобрете продукта си в движение. Ако изчакате, докато всичко бъде идеално, то вероятно някой ще ви изпревари и ще заеме вашето място на пазара. Разбира се, това не означава да се хвърляте директно с проект, който въобще не е разработен. Напротив – постигнете добър резултат, но не чакайте да го превърнете в перфектен. Вместо това излезте на пазара и модифицирайте в движение. Стремете се към идеала си, но не го оставяйте да ви забави.

Свързани публикации