Пет важни стъпки, ако останете без работа

Ако останете без работа най-важно е да определите къде точно е проблемът, да разполагате с максимално информация за вземане на решение и да притежавате смелост, здрав разум и упорство.

Назоваване на проблема: Няма работа за нас или няма работата, която искаме? Как се чувстваме от това? Как го приемаме?

Често се случва така, че изпадаме в ситуация, в която „лош“ шеф или лошо стечение на обстоятелствата във фирмата ни принуждават да напуснем. Примерно, след като години наред сме правили нещата по един начин, или сме правили едно нещо, то вече не е актуално и се иска друго. Новото е неприемливо за нас и напускаме. Озовавайки се извън фирмата се оказва, че пазарът не предлага вече същите условия.

Оказваме се пред необходимост да направим компромис – с дейността, със заплащането, с квалификацията… или да чакаме късмета. Компромис, който ви се е виждал до вчера невъзможен.

Моят съвет е – не чакайте, освен ако не сте сигурни какво. Седенето вкъщи не ви носи нищо, само може да ви навреди. И със сигурност у дома ще получавате по-малко пари, отколкото ако работите.

Ако започнете работа, дори да не е мечтаната, тя ви носи срещи с нови хора – може те да ви дадат информацията, която ви е била нужна. Или пък да придобиете уменията, които не сте имали за желаната работа.

Събиране на информация. При оставане без работа много хора не знаят откъде да започнат. Понякога не са търсили работа от години, когато пазарът е бил съвсем друг.

Съветът ми е – събирайте максимално много информация – от телевизия, вестници, списания, интернет, от семейство, приятели, познати, съседи. Колкото по-информиран избор правите, толкова по-малка е вероятността за грешка. Независимо дали става дума къде да търсите или къде да започнете работа или каква допълнителна квалификация да придобиете…

За много хора е някак срамно да загубят работата си.  А всъщност това е едно от най-нормалните неща, които може да ви се случи. Поговорете с максимално хора около вас – никога не знаете кой може да ви помогне или да има информацията, от която се нуждаете.

Смелост. Не се бавете при вземане на решение. Пазарът в момента не предлага безкрайни възможности, така че хванете една от тези, които ви се предлагат. Ако искате я разглеждайте като временна, но не стойте в къщи. Отдавна е доказано, че дългото стоене без работа води до изменения в психиката. После ви е много по-трудно да започнете отново. Не са за пренебрегване и потенциалните проблеми в семейството при продължителна безработица. Така че бъдете смели, но разбира се на база на информирания избор.

Здравият разум. Търсете винаги по-малкото зло. Много хора казват: „Аз за Х лева няма да работя!”. И често имат право на база на професионалната си гордост и опит. Интересното е, че тези Х лева варират в много големи граници при различните хора.

Аз винаги питам „А като седиш в къщи колко изкарваш? Стигат ли ти?” Тук, разбира се изборът е индивидуален и всеки сам си носи отговорността за него. Но все пак помислете…

Упорството. Не се отказвайте, ако не стане веднага. Търсете варианти, огледайте други населени места, ако трябва, но упорствайте. Миграцията не е страшна, ако накрая на месеца ви остават повече пари, след като сте платили всички разходи. Ако държите повече на удобството, което ви дава градът (или държавата), в който сте се установили, трябва да сте готови да платите цената за това – евентуалният неуспех в намирането на работа. Тук изборът е изцяло личен.

Естествено и тук има правила, които биха ви довели по-бързо до успех. Например търсете винаги работа, която отговаря на възможностите, способностите, квалификацията и опита ви. Ако се целите в неподходящи позиции, ще получавате много откази, което може да ви срине психически („Никой не ме иска”). Точното прицелване ще ви отведе по-бързо до резултат.

Статията е публикувана в бр. 2 на в. „Преса“ от 4 януари 2012

Публикации от серията