Петте неща, които най-много ни пречат в работата

Петте неща, които най-много ни пречат в работата

Колко съвестно работите всеки ден?

Американците са известни работохолици, но и те губят на работодателите си годишно по около 1.8 трилиона долара от понижена продуктивност, според някои приблизителни изчисления. Сумата е колосална и вероятно е надценена, но е факт, че махмурлукът или пушенето са действителни заплахи за работната успеваемост в САЩ, а и по света. Разбира се, не само те.

Но дори и да не вярвате на статистиките, вероятно сами осъзнавате, че е лесно човек да бъде разсейван периодично в офиса. Вероятно най-пагубни за продуктивността са следните 5 дейности.

Работа в многозадачен режим (мултитаскинг)

Опитите да се правят няколко неща едновременно са обикновено крайно негативни по отношение на резултатите. Според проучване, цитирано от Business Insider, едва 2% от населението може успешно да работи няколко неща едновременно. В резултат на това, останалите 98% се чувстват объркани и спънати, когато се опитат да прилагат мултитаскинг.

Препоръка – правете си списък със задачи и ги изпълнявайте последователно, с малки почивки между тях.

Отлагане на най-важната работа (прокрастиниране)

Знаете, че имате за изпълнение важен проект „за вчера“, но също знаете, че ще трябва да пролеете пот и сълзи, за да приключите успешно всичко. И решавате да го отложите за следобед. Тогава обаче усещате, че следобедът е твърде горещ и нямате мотивация.

Опитът следва да ви е научил, че така няма да стане. Серията от по-дребни решения и задачи изморява всеки човек до такава степен, че след определен момент, той просто не може да се заеме с големи проекти вече. Психолозите са установили, че това е общ проблем за почти всички хора.

Препоръка – отмятайте важните и тежки задачи най-напред, преди сте изтощени.

Твърде много срещи/събрания

Мнозина бизнесмени прекарват огромната част от деня си скачайки от среща в среща. А срещите, както е известно, не вършат работата. Съвсем отделно от това – всеки офисен човек знае много добре, че повечето срещи са крайно непродуктивни и са обикновено чиста загуба на време.

Препоръка – според изданието Psychology Today, срещите трябва да се използват само, за да бъдат поддържани вече взети решения и да се проследи напредъкът. Останалите срещи могат да не се провеждат, като бъдат заменени от целенасочени разговори по чат-програми.

Социални медии

Не е никаква изненада, че 44% от американците обвиняват интернет за това, че биват разсейвани, а 36% се оплакват основно от социалните медии.

Препоръка – постарайте се да ограничите социалните медии до определени времеви „прозорци“, които специално сте си отделили за целта. Разбира се, излишно е да се подчертава, че времето, прекарано в подобни дейности, не бива да е неразумно дълго.

Шумни колеги

Проучване от 2013 г. твърди, че шумните колеги са най-честата причина за намалена работна продуктивност.

Препоръка – или помолете колегите да бъдат по-тихи, или опитайте да си организирате време за работа извън офиса, а може и да помислите за работа със слушалки.

Свързани публикации