По-продуктивни ли са служителите ви, когато работят от вкъщи?

StockSnap_RPMT6Y4X8U

Да работите от вкъщи или да не работите от вкъщи – това е въпросът.

Въпреки че процентът на служителите, работещи от вкъщи, постоянно нараства, а в държави като САЩ достига до 25%, тази тенденция може да бъде доста плашеща за работодателите, коментират от Inc.com. Някои от тях смятат, че работата от разстояние възпрепятства сътрудничеството, като пречи на проблясъците и новите идеи, които се появяват спонтанно в рамките на неочаквани срещи с колеги в коридора или в офисната кухня.

Междувременно привържениците на дистанционната работа твърдят, че тя намалява разходите за наем/поддръжка на недвижим имот от страна на работодателя, привлича по-талантливи специалисти и води до по-щастливи, по-продуктивни служители.

Експертите по работните места са провели многобройни проучвания с цел да сравнят резултатите от усилията на работещите в офис и работещите от вкъщи и да разберат чия производителност е по-висока. Открили са едно нещо: универсалният подход към работата от разстояние е грешен подход.

„Когато мениджърите разработват политиката на фирмата за работа от разстояние, те трябва да вземат под внимание ползите от дистанционната работа за всеки отделен случай, казва Kate Lister, президент на Global Workplace Analytics – изследователска и консултантска фирма, която е тясно специализирана в иновативните практики на работното място.

Във всеки отделен случай ползите от работата от разстояние се определят от две неща: характерът на работата и културата на сътрудничество в екипа, казва тя.

Например, домът на служителя може да бъде най-доброто място за изпълнение на задачи с ясно дефинирани показатели за успех, които изискват повече концентрация. От друга страна, комуникацията лице в лице обикновено е по-ценна, когато задачите изискват тясно сътрудничество и обмен на комплексна информация – да речем, когато стартира нов проект.

Две привидно противоречиви проучвания илюстрират идеята, че различните видове работа изискват различна гъвкавост, свързана с работното място.

Проучване от 2013, проведено от двама студенти от Станфорд, проследява производителността на служителите в китайски кол център за деветмесечен период. Половината от работниците имат право да работят от разстояние, а другата половина остават в офиса. Според изследването работещите от вкъщи са провели с 13.5% повече обаждания от персонала в офиса.

„Колкото по-роботизирана е работата, толкова по-големи са ползите от това да се извършва от разстояние,“ заключават авторите на изследването.

Друго изследване анализира около 35 000 академични статии – труд, който определено не е механичен. Проучването установява, че най-добрите и най-цитираните статии са на съавтори, седящи на не повече от 10 метра един от друг. Това показва, че близостта във физическото пространство често стимулира иновациите.

Lister отбелязва, че при определянето на ефикасността на дистанционните работници спрямо служителите в офиса културата на комуникация в екипа е също толкова важна, колкото самата работа.

„Ако членовете на един екип не се познават напълно, е много по-добре да работят лице в лице,“ казва тя. Взаимоотношенията на живо дават време на хората да изградят социални връзки, които впоследствие правят сътрудничеството от разстояние по-лесно и създават онова ниво на доверие, необходимо, за да бъдат хората ефективни заедно, без да са в една стая.

Свързани публикации