Показвайте благодарност на работа – полезно е за кариерата и здравето ви

Показвайте благодарност на работа – полезно е за кариерата и здравето ви

Изразяването на благодарност е изключително полезно за здравето и щастието ни. Когато казваме „благодаря“ на хората и сме истински благодарни за нещата в живота си, това ни прави по-достъпни и загрижени, подобрява социалните ни взаимоотношения, повишава самочувствието, дори спомага за увеличаването на приходите ни.

Способността да изразяваме благодарността е сред най-важните меки умения, с които се сдобиваме по пътя към успеха. Никак не е трудно да показваме на околните, че ценим тях и труда им. Хората, с които прекарваме най-много време през деня, са колегите ни. Изумително е какво можем да постигнем с честата, уместна и искрена употреба на тази единствена дума – „благодаря“.

Статистиката сочи, че жените благодарят по-често от мъжете (52% срещу 44%). 69% от хората са благодарни, когато съвсем неочаквано се случи нещо хубаво, 62% са благодарни за семействата си, почти половината от нас са благодарни за простите неща, като изгревите и залезите. Чудесно е, че само 16% казват, че трябва да им се случи нещо необичайно, за да изпитат благодарност.

Защо е толкова чудесно, че частта от хората, които рядко са благодарни, е малка? Защото благодарността е изключително полезна – както в индивидуален план, така и за приятелските кръгове, за професионалните екипи, и за обществото като цяло.

Чрез изразяването на благодарност можете да спечелите хората на своя страна. То увеличава шансовете да се сближите с непознат човек. Благодарността ви прави по-малко агресивни. Когато сте благодарни, показвате емпатия към отсрещния човек. Благодарността повишава самочувствието ви и прави по-малко вероятно да се сравнявате с останалите, особено когато сравнението е неблагоприятно.

Благодарността ви прави по-гъвкави и по-силни. Противно на някои стереотипи, характерни за нашите географски ширини, се оказва, че благодарните хора са с по-силни характери – приемат нещата такива, каквито са и дори са благодарни за тях. Благодарността може да ви помогне да откриете свои впечатляващи страни и да осъзнаете, че в потенциала ви се крият неподозирани качества. За хората, които благодарят, самоконтролът не е невъзможна задача. Това, от своя страна, прави решенията им логични и съответно по-добри.

Будете се благодарни сутрин и това ще допринесе за общото ви физическо благосъстояние. При мъжете и жените, страдащи от сърдечни заболявания, които се упражняват в изразяване на благодарност, се наблюдават значителни подобрения в здравословното състояние.

Хората, които често благодарят, са сред най-щастливите. Когато човек е благодарен за живота, който води, това не означава, че не се стреми към повече, а че харесва мястото, на което се намира, като точка по пътя си, че цени личните и професионалните си партньорства. Тези простички неща го карат да изпитва радост и да се движи по-уверено към дългосрочните си цели.

Свързани публикации