4 малки неща от голямо значение за първата ви работа

StockSnap_3PQLBTZQPC

След като сте отпразнували дипломирането си и сте приели стотици поздравления за успеха си в университета, истинският живот вече ви чака зад ъгъла, да се надяваме заедно с първата ви сериозна работа.

Вероятно преди да направите началните си крачки в офиса, сте чули много съвети – да намерите своя ментор на новото работно място, да се обличате адекватно на ситуацията, да надхвърляте очакванията към себе си с всяка следваща задача… Някой споменавал ли е дребните неща, с които ще се сблъскате в работата?

Когато започвате първата си работа, имайте предвид тези четири малки съвета, пише Ryan Kahn. Те ще ви помогнат по пътя към успеха.

  1. Вземете си часовник

Добре, това не означава буквално да си купите ръчен часовник, след като подпишете трудовия си договор. Означава да не си позволявате да губите представа за времето и да се съобразявате с него. Може да ви се струва очевидно, но след няколко години на гъвкав график, учене през нощта и работа през уикенда, има вероятност да се изненадате, че времето се изплъзва между пръстите ви.

Новият ви шеф няма да се интересува от досегашната ви програма и да прояви разбиране към адаптацията ви към стандартното работно време от понеделник до петък. Трябва да сте на работа навреме, дори по-рано, и то всеки ден. Преди това да се е превърнало в навик (дори и после), настройвайте си аларми, носете часовник или телефон постоянно. Разбира се, някои неща са извън вашия контрол, но ако не закъснявате в останалите случаи, ще бъдете в по-изгодна позиция.

  1. Записвайте си

Може да ви се струва старомодно, но да си носите бележник и писалка навсякъде в офиса ще улесни живота ви значително. Не е нужно да е огромен и скъп тефтер с кожена подвързия, но все пак трябва да е нещо, в което няма да се притеснявате да си записвате по време на среща с изпълнителния директор на фирмата, например.

Носете бележника си навсякъде. Записвайте си инструкциите, които получавате. Записвайте си, когато се срещате с колеги. Записвайте си усърдно, особено по време на срещи. Дори да не се казва нещо жизненоважно, записвайте си подробностите. Воденето на бележки не просто показва на останалите, че се стараете да попиете случващото се наоколо, но и ви прави по-подготвени за бъдещи ситуации. С подготовката се печели доверие.

  1. Внимавайте как говорите

Допускате, че начинът, по който говорите в офиса, не е най-важното нещо? Грешите, той казва много за вас. Особено ако го карате твърде небрежно с приказките – тогава никой няма да ви вземе на сериозно и е възможно да не получите задача в следващия голям проект, още по-малко пък повишение.

Да следвате този съвет може да не е лесно, тъй като критериите за жаргон се различават в различните професионални среди. Най-добрият начин да откриете каква е толерантността към жаргона в офиса е да започнете с най-доброто словесно поведение, на което сте способен. Престорете се, че отивате на гости на баба си за празниците, например. Ако не се налага да се ограничавате чак толкова, можете да използвате обичайния си речник, като мине малко време.

  1. Излезте от личните си акаунти

Едно от най-големите оплаквания на мениджърите е, че служителите им прекарват твърде много време, сърфирайки в интернет. Дори да ви се струва необосновано, ако в крайна сметка успявате да свършите цялата си работа, най-честото убеждение на шефа ви е, че се мотаете в работно време, а това може да навреди на имиджа ви в офиса.

Никой не казва, че трябва изцяло да се въздържате от всекидневните си навици (освен ако работата ви наистина не го налага), но трябва да имате стратегия и граници. Определете време, в което можете да влизате в често посещаваните от вас сайтове. Освен това ограничете дейностите си в социалните мрежи. Използвайте смартфона си, а не служебния компютър. Ако останалите ви виждат да сърфирате в интернет, уверете се, че поне правите нещо полезно. Всеки използва интернет за лични цели, докато е на работа, въпросът е да не злоупотребявате. Само така мениджърът ви ще има доверие на преценката ви и ще знае, че уважавате фирменото време.

Свързани публикации