5 знака, че влагате твърде много емоции в работата си

StockSnap_BQLTRCKNYX

За много от нас кариерата се нарежда сред основните приоритети в живота. Грижа ни е за работата и се стремим да работим все по-усилено, за да постигаме все по-големи успехи. Толкова много ни е грижа за работата, че тя става неразделна част от идентичността ни и от представата ни за себе си.

Тази нагласа – да се приема, че работата е най-важна, има недостатъци. Хората, които се гордеят, че основните им усилия са насочени към кариерата, стават толкова силно обвързани с нея, влагат толкова много емоции в задълженията си, че това започва да влияе негативно на настроението им, на цялостното им усещане за удовлетворение и щастие.

Няма нищо лошо да ви е грижа за кариерата ви, проблемите възникват, когато позволите на работата да вземе контрола над чувствата и поведението ви. Ако започнете да влагате твърде много емоции в професионалния си образ, идва момент, в който това ще се обърне срещу вас, вместо да ви помогне.

Преди да ви се е случило, вижте кои са знаците, които според Melody J. Wilding ще ви накарат да се отдалечите и да погледнете ситуацията от друг ъгъл:

  1. Приемате критиката твърде лично

Чувствате ли се съсипан, когато началникът или колегите ви критикуват, когато чувате основателна, но трудна за преглъщане критика?

Понякога приемаме обратната връзка като критика. Ако шефът ви поиска да допълните доклада си с данни, които подкрепят твърденията ви, това не означава, че не сте се справили добре. Критиката не е индикатор за провал. Често тя е знак, че сте готов да поемете нови предизвикателства.

Вместо да се защитавате и да оспорвате чутото, научете се да приемате обратната връзка като това, което е – възможност да научите повече и да се представите по-добре следващия път. Много мениджъри ценят служителите, които умеят да реагират професионално на конструктивната критика, много по-високо, отколкото ценят онези, които почти никога не допускат грешки.

  1. Носите работата си вкъщи

Ако вземате служебния си лаптоп вкъщи всяка вечер, за да сте сигурен, че „нещо няма да изникне“, проверявате имейлите си по време на вечеря или пропускате семейни събирания, защото се налага да работите, има вероятност да поставяте работата си пред цялостното си благосъстояние.

Докато да имате едно наум за работата си след края на работното време и да държите под око текущите проекти е чудесен начин да кажете, че знаете какво се случва, дори когато ви няма, че сте активен, то постоянното обвързване с работата може да ви навреди. Изключително важно е да поддържате баланса между кариерата и личния си живот – важно е не само за да запазите личното си здраве, но и за остър професионален ум. Ако не можете напълно да се откъснете от задълженията си след работа, научете се как да бъдете умерен, за да избегнете бърнаута.

  1. Не се справяте в стресови ситуации

Динамиката на съвременния живот се пренася и на работното място. Плановете се променят, фирмите и екипите – също. Ако се чувствате претоварен или парализиран, когато сте изправен пред голяма трансформация в офиса, направете пауза.

Да речем, че екипът ви е в разгара на работата по голям проект и някой подаде предизвестието си за напускане. Може да реагирате по драматичен начин. Ако опитите ви да направите другите доволни са вече хронични, е възможно да се паникьосате и да поемете отговорността на собствените си рамене, за да се справите с кризата, да пожертвате уикенда и свободните си вечери. Ако другите не са съгласни с вас или се опитват да помогнат, се карате с тях или ги игнорирате. Чрез съсредоточаването на контрола изцяло във вашите ръце и микроменажирането всъщност ограничавате възможността на екипа ви да функционира. Без перспектива рискувате да вземете лоши решения, които ще застанат на пътя към успеха ви.

В ситуации като тази трябва да отстъпите и да приемете, че и в работата, и в живота има много неща, които просто не можем да контролираме. Научете се да владеете реакциите си: пожелайте всичко най-хубаво на напускащия колега на новата му работа, работете с шефа си за създаване на план за преминаване през трудния период и се фокусирайте върху успешното завършване на проекта от екипа.

  1. Самоличност = длъжност

Всички ценим кариерния успех и професионалната си идентичност. Въпреки това да базирате самооценката си само на това да сте добър в работата си може да се окаже проблем.

Може би на подсъзнателно ниво подобно схващане се проявява, например, в това постоянно да говорите за работата си, без да се съобразявате от контекста, или да се впускате в обяснения за длъжността и отговорностите си, когато някой поиска да му разкажете за себе си. Като обвързвате самоличността с работата си, стеснявате перспективата си, поставяте фокус над прогреса в една –единствена, тясна сфера от живота и пренебрегвате голямата картина.

Ако ви звучи познато, опитайте се да промените перспективата си, като се замислите какво е от значение за вас, освен кариерата. Какви са талантите ви? Как обичате да прекарвате свободното си време? Кои са каузите, с които бихте се ангажирали? Самооценката ви зависи от толкова много неща, не само с какво си вадите хляба.

  1. Взаимоотношенията с близките ви са трудни

Ако приятелите или половинката ви правят не особено деликатни шеги за работохолизма ви, ако отношенията ви са белязани от чести спорове или увеличаваща се дистанция, проучете на какво се дължи това напрежение. Възможно е да прехвърляте стреса от работата върху личните си взаимоотношения.

Даден пост идва и си отива от живота ви, но личните ви взаимоотношения с хората са жизненоважни, при това винаги. Помнете, че онези, за които ви е грижа най-много, обикновено са на ваша страна и ще ви подкрепят – невинаги можете да кажете същото за работата си.

Свързани публикации