7 неща, които шефът ви забелязва винаги у вас

Източник: Flickr.com (Автор: GDS-Productions)

Източник: Flickr.com (Автор: GDS-Productions)

Без значение в коя бизнес сфера работите, най-вероятно се налага да отговаряте за действията си пред някого. И този човек ви оценява ежедневно. При това, не само като работно представяне.

Шефът ви е човек, който поради спецификата на длъжността си, забелязва и запомня различни неща за вас. И дори това да не ви допада, ето какво той/тя гледа редовно у вас.

Колко рано пристигате

Ако системно закъснявате с половин, един или два часа за началото на работното време, не разчитайте, че това ще остане незабелязано. Напротив, именно това ще бъде добре запомнено. Затова, сверете си часовника и идвайте, когато идват и колегите ви или дори преди тях, ако те са от поспаливите.

…И кога си тръгвате

Дори и да нямате задължението да стоите от 9 до 5 в офиса, помислете си кога си тръгвате. Преди всички? След всички? Различно? Важното е да не бъдете пет дена в седмицата първият на вратата, когато дойде краят на работния ден.

Начинът ви на обличане

Как се представяте пред хората в офиса не е маловажно. И никога не е било, освен при IT хората, които са съвсем отделна микровселена. Всяка компания и бизнес сектор имат свои правила за облеклото. За вас е важно да се придържате към дрескода на компанията и е лесно да се ориентирате, като се огледате отново сред колегите си. Но елегантността е винаги на мода, затова не се притеснявайте да бъдете спретнати, дори и колегите ви да не държат на това.

Как използвате технологиите

Смартфоните и компютрите са чудесно работно улеснение, но и постоянен дразнител за открадване на малко лично време. Можете да го правите от време на време, но не прекалявайте, защото лесно ще станете трън в очите на шефа си. Работното време следва да е основно за работни занимания.

Думите, които ползвате

Това е близко до ума – не е добра идея да ползвате нецензурни, обидни или клюкарски думи в офиса, а и извън него, ако наоколо има колеги/шеф. Може да ви вдигнат мерника много бързо за подобни неща. Особено пък, ако имате други провинения.

Дали се спогаждате

Как се разбирате с колегите си? Вписвате ли се в екипа и културата на компанията или стърчите като изтръпнал крак от общата рамка? Старайте се да станете интегрална част от фирмата, посещавайте колективните занимания и не се набивайте на очи по негативен начин. Звучи малко конформистки или подмазвачески, но ако не ви струва големи усилия, правете го – и най-толерантните шефове не обичат особено радикалните индивидуалисти.

Как управлявате времето си

Накрая, но не по значение – управлявате ли добре времето си? Успявате ли да си свършите работата ефикасно и навременно? Или влачите дълго задачи, които не би трябвало да ви затрудняват. Важно е да приоритизирате и да спазвате крайните срокове – винаги. Все пак сте на работа, нали така?

Един професионален съвет – старайте се да спазвате всички препоръки през всеки работен ден. Знаете старото правило – човек може да прави всичко по най-добрия начин много дълго време и никой да не забележи, но един път да се „издъни“, всички прожектори ще го осветят в същия злощастен момент.

Свързани публикации