Глупавата грешка в LinkedIn, която вреди на репутацията ви

StockSnap_JZTRVCLRJP

LinkedIn – изключително полезна социална мрежа, която наред с всички свои предимства дава поле за изява на някои типове лошо поведение. Всички се сещаме за хора, които ни заливат с информация, или за такива, които споделят със света всяка подробност, а също така и за плагиати, които не пропускат да се похвалят с чужди постижения. Подобно поведение може да унищожи репутацията на специалистите и дори да доведе до налагане на санкции от страна на LinkedIn и закриване на акаунти.

По-долу ще ви покажем какво можете да направите, ако някой изцяло копира информацията в профила ви или ако използва части от нея. Bill Murphy Jr. от Inc.com иска коментар от представител на LinkedIn по темата. От социалната мрежа ни насочват към условията за използване на сайта и по-точно към това, че потребителите се съгласяват да не „копират или разпространяват…постове или друго съдържание на останалите без тяхното позволение…“

Освен това посочват и потенциалната санкция: „LinkedIn ще деактивира акаунти, използващи съдържание, което е в нарушение на правилата“.

Често срещан проблем

В своя статия Murphy пише, че когато попитал потребители на LinkedIn дали краденото съдържание е често явление, е чул множество истории.

Един работодател „открадна самоличността ми, за да спечели фрийланс проект и представи моя работа, която съм публикувала, като своя,“ разказва Karen S. Dennis, от KSD Public & Media Relations.

„Бивш клиент (…) буквално копира съдържание директно от моя LinkedIn профил и уебсайт в своя профил и уебсайт, когато стартира свой собствен консултантски бизнес,“ споделя Keri Bonfili, която ръководи бутикова PR агенция.

Какво можете да направите, ако някой се опита да извърши подобна интелектуална кражба и да представи труда ви за свой?

Живеем в свят, доминиран от съдържанието

Причините, поради които копирането на съдържание изглежда е във възход, са ясни. Първо, когато хората видят, че друг представя уменията си по-добре и е търсен от рекрутърите заради профила си в LinkedIn, е изкушаващо, колкото и да е недостойно, просто да копират неговия профил и да се надяват на същия тип внимание.

Живеем и работим в професионален свят, в който почти всеки специалист трябва да умее да създава оригинално съдържание, за да се открои от тълпата. И все пак, написването на добри текстове и създаването на други неща за споделяне не е лесна работа. Обикновено хората тъсят пряк път към резултата от нея.

„Мисля, че редица плагиати не осъзнават, че това, което правят, е грешно,“ казва Maureen Fitzgerald, блогърка, чиито статии и снимки са били задигнати от блога ѝ и от нейните профили в социалните мрежи.

Някои хора дори твърдят, че копират поради възхищение, съгласява се Dianna Booher и признава, че много пъти са крали нейно съдържание. „Другите крадат, но си мислят, че никога няма да ги хванат. Другите просто не знаят закона.“

Официалната процедура

Процедурата по докладване на кражба на съдържание има няколко стъпки. Първата от тях е да попълните формуляра на LinkedIn за нарушаване на авторски права. Според инструкциите на фирмата се предпочита „първо да се опитате да разрешите тези проблеми по приятелски начин, като се свържете директно с нарушителя, за да обсъдите възможното решение.“

Това, което повечето хора правят

Bill Murphy Jr. пише, че в неговия случай след дословното копиране на негова статия без позоваване в нечий LinkedIn профил е било достатъчно да пише на злоупотребилия с труда му да свали текста. Впоследствие се е оказало, че този човек не е бил единственият, който е подходил към конкретното съдържание по този начин. Много други хора вече били представили тезите в материала на Murphy като свои. Опитал се е да накара някои от тях да поправят стореното, но в крайна сметка се е отказал.

За съжаление, обаче, други потребители на LinkedIn споделят, че смятат, че борбата им ще бъде безрезултатна, след като съдържанието им вече е било копирано. Техният отговор на интелектуалната кражба е да преработят своята оригинална версия, и то от страх, че някой ще сметне, че те са плагиатите.

Това, че достъпът до даден интелектуален продукт е свободен, благодарение на интернет, не означава, че трябва да пренебрегваме авторството му. Ако намирате голямо сходство между свои и чужди възгледи, просто цитирайте човека, който ги е изложил преди вас. Нашият съвет е никога да не представяте чуждото съдържание като свое. Бъдете професионалист, играйте по правилата. Ако нямате вътрешни бариери, то поне го направете, за да запазите репутацията си неопетнена.

Свързани публикации