Как да бъдете усърден служител, без да жертвате личния си живот

StockSnap_UHR5UXPD7M

Нека бъдем откровени. Много от нас живеят в свят на излишък, в който „повече“ означава „по-добре“. Препълваме чиниите си, след като вече сме сити. Пълним гардероба си с дрехи, които вероятно няма да облечем повече от веднъж. Дори личните ни чаши за кафе със забавни надписи са поне двайсет.

Често прилагаме този принцип – „повече е повече“, и в професионалния си живот. Работим до късни доби и изключваме служебния си компютър едва когато клепачите ни отказват да се задържат отворени. Лошото е, че мислим, че подобно поведение е присъщо на най-добрите служители.

Новините: този начин на живот не е необходим нито за постигане на успех, нито за растеж, нито за удовлетворение от работата. Всъщност, пише Abby Wolfe, дори може да ви навреди. Можете да изградите имидж на отличен служител, без да превръщате извънредните часове в правило. Разбира се, докато сте в офиса си, трябва да влагате в работата си всичко от себе си, да успявате да завършите възложените задачи, и то навреме.

Готов ли сте да напускате работното си място, преди да е станало време за вечеря? Превърнете тези три неща в свои навици:

  1. Бъдете ангажиран с работата си

Понякога е по-добре да изостанете с работата, отколкото да вземете лаптопа си по време на среща на екипа, за да отговаряте на имейли. Обърнете внимание на колегите си. Недейте да демонстрирате незаинтересованост. Научете се да прекарвате определено време с хората, без очите ви да са залепени за монитора. Задавайте въпроси, давайте обратна връзка, слушайте активно.

Това се отнася и за работещите от разстояние. Това, че не сте в офиса, не означава, че трябва да сте далеч от всички останали, когато става дума за комуникация. Вероятно ще се наложи да положите повече усилия от тях, но си струва, ако в резултат на това всички ще работите на една и съща честота.

  1. Научете се кога да казвате „да“ и кога – „не“

Да предложите помощ на колега или доброволно да пожелаете да поемете лидерските отговорности в нов проект са безценни прояви на инициативност. Още по-добре е, ако можете да предвиждате нуждите на другите и предлагате услугите си, преди да са ги поискали.

Подобно поведение показва, че постигате каквото си поставите за цел, че сте отборен играч, че сте човек, който иска да се учи и да се развива. Това е голям плюс, особено в очите на ръководител, чиито служители постоянно недоволстват, че изпълнението на дадена задача не присъства в длъжностната им характеристика.

Това, обаче, не означава, че трябва да отговаряте с „да“ на всичко. Важно е да знаете кога и как да отказвате молби за помощ, нови задачи и т.н. Ако слагате всичко в своята кошница, в един момент ще се претоварите.

Възможно е тогава да понижите качеството на работата си или напълно да изпуснете крайните си срокове. Нито едно от тези следствия не работи в полза на добрия ви имидж. Ключът е в това да знаете не само колко можете да носите, но и колко от професионалните си планове можете да изпълните качествено.

Ако сте стигнали до точка, в която усещате, че се препъвате пред препятствията, кажете „не“ на допълнителната работа, независимо че подобен ход ще ви накара да се чувствате неудобно. С времето ще оцените предимствата на тази стратегия.

  1. Срещайте се редовно с шефа си

Невинаги срещите с прекия ви ръководител са полезни. Понякога се отменят, понякога не си казвате много. Това е грешка. Времето на четири очи е изключително важно. Това е моментът да дадете информация за прогреса си, да поискате помощ, да обсъдите кариерните си цели и да се опознаете малко по-добре, за да знаете какво да очаквате един от друг.

Ако приемате тези срещи сериозно, ще имате възможност да уверите шефа си, че правите онова, което трябва да правите, а и че ви е грижа за работата ви. Да ви е грижа е голяма част от това да сте добър професионалист.

Ако не сте сигурен в каква посока да насочите разговора и изобщо какво да кажете по време на тази среща очи в очи, помислете предварително.

Свързани публикации