Как да изчистите компютъра си от излишните неща за 5 минути

StockSnap_LBYK1XTHFC

Дали хората възкликват: „Уау, наистина имаш много неща на десктопа!“, когато погледнат в монитора ви? Дали папките ви са пълни с всевъзможни неща и ви трябват минути, за да намерите дори най-елементарното?

Ако отговорът е да, е време за дигитална детоксикация.

Време е да се простите с всички стари документи, безполезни папки и приложения, които не използвате. Разчистете претрупания си десктоп и папките. Така ще бъдете в състояние да откриете онова, което ви трябва, когато ви трябва.

Направете си услуга, отделете 5 минути и премахнете поне едно от тези пет неща, съветва Alise Kalish. Разполагате с 25 минути? В такъв случай ще се радвате на изцяло нов работен плот.

  1. Скрийншотове

За съвсем начинаещите: преместете всички излишни скрийншотове в кошчето. Не е ли по-добре да отстраните част от иконите, задръстили началния ви екран?

Ако не искате да ги изтривате завинаги и не сте сигурен дали няма да ви потрябват, просто си направете отделна папка “screenshots” и ги сложете на едно място.

  1. Стари документи

Онези документи, които сте създали през 2015 и съдържат стара счетоводна информация? Папка със снимки от клиент, с който вече не работите? База данни, която не сте отворили нито веднъж?

Изтрийте всичко.

Тревожите се, че прибързвате с решението? Създайте папка „вероятно за изтриване“ и преместете в нея всичко, което е под въпрос. Сигурно никога няма да я отворите, но ако наличието ѝ ви дава спокойствие и не е твърде голяма, създайте я.

  1. Изтегляния

Изненада: файловете, които теглите, заемат място. Много е вероятно голяма част от тях – прикачени файлове към имейли, случайно свалени от уебсайтове, други документи, да не ви потрябват никога повече.

Отворете тази папка (downloads), подредете елементите според последното отваряне на файла и изтрийте онези, на които не сте обръщали внимание от дълго време.

  1. Приложения, които никога не използвате

Прегледайте лентата с приложенията и десктопа си. Има ли приложение, което никога или почти никога не сте използвали? Или някое, което сте свалили, за да ви помогне за конкретен проект и вече не ви е необходимо?

Изтрийте ги.

Още един съвет: ако сред приложенията ви има такива, които използвате рядко, изтрийте кратките пътища до тях от десктопа си. Те все още са в компютъра ви и имате достъп до тях, когато ви потрябват – само ги потърсете. Нека не са поредното нещо, което отвлича вниманието ви.

  1. Стари бележки

Независимо дали бележките ви са в дигитален вид, или съществуват физически и са налепени по лаптопа ви, разчистете старите списъци със задачи, бележките от срещи и напомнянията, за които вече сте се погрижили. Няма нищо по-хубаво от това да задраскате още неща от списъка си.

Хубавото е, че всички тези решения са лесни за осъществяване и нито едно от тях не е перманентно (стига да не изпразните кошчето, докато не сте сигурен, че можете да премахнете абсолютно всичко). Разчистването на компютъра е само крачка по пътя към постигането на цялостна организация. И отнема броени минути!

Свързани публикации