Как да научите каквото пожелаете бързо – съветите на трима гении

StockSnap_3CNOEZPLFX

В съвременния свят има немалко примери за впечатляващата скорост на научаване на нова информация. В един свят, който познава теорията на относителността, пиесите на Шекспир и световната интернет мрежа, не е толкова трудно да се свържете с хора, които знаят как бързо да научат трудните неща, коментира Джесика Стилман за Inc.com.

За щастие, гениите, които стоят зад тези изключителни постижения, не пазят тайната само за себе си. Личности като Алберт Айнщайн, неговия колега физик и Нобелов лауреат Ричард Файнман и предприемача Илон Мъск дават практически съвети, които всеки би могъл да използва, за да ускори процеса на обучение в която и да е сфера.

  1. Алберт Айнщайн: Наслаждавайте се.

Айнщайн може и да е революционализирал начина, по който схващаме света около нас, но не го е направил, отдавайки се на угнетителна и тежка работа. Според него най-големите скокове на ума вървят ръка за ръка със забавлението и колкото повече се наслаждавате на ученето, толкова по-бързо ще подредите информацията в мозъка си и толкова по-голяма е вероятността да осъществите истински пробив.

През 1915 г. Айнщайн пише следния щастлив съвет към 11-годишния си син, който се опитва да овладее пианото: „Много съм доволен, че намираш радост в пианото… свири на пиано нещата, които ти харесват, дори учителят да не ти ги възложи. Това е начинът да научиш най-много – когато правиш нещо с такава наслада, че не забелязваш, че времето тече. Понякога съм толкова залисан в работата си, че забравям да обядвам.“

  1. Ричард Файнман: Обяснете го на дете.

Легендарният физик Файнман печели Нобелова награда, свързана с една от темите, които са най-трудни за разбиране от човешкия ум – квантовата механика. И все пак неговият най-важен съвет за ускоряване процеса на учене е да направите онова, което се опитвате да научите, възможно най-просто. Толкова просто, че да можете да го обясните на 8-годишно дете.

Когато записвате една идея отначало докрай с най-прост език, който и дете може да разбере (използвайте само често срещани думи), се налага да разберете понятието на по-дълбоко ниво и да опростите максимално връзките между идеите. Дори да изпитвате трудности, така ще разберете къде да търсите пробойните в знанията си. Това напрежение е полезно.

  1. Илон Мъск: Мислете за знанието като за дърво.

Може би Айнщайн е сред най-емблематичните гении на всички времена, а Файнман може да се похвали с Нобелова награда, но когато става въпрос за разнообразието в обучението, Мъск вероятно би победил двамата велики физици в съревнованието. Все пак той изгради компания за онлайн плащания, революционализира автомобилната индустрия и предизвика света да мечтае да стъпи на Марс през следващото десетилетие. Това показва невероятен обхват на знанията му.

Как се е подготвил така добре в толкова различни области? Той съветва учещите се да вярват в себе си. „Повечето хора са в състояние да научат много повече, отколкото си мислят, че могат“, настоява Мъск и споделя стратегията си за по-бързо учене:

„Важно е да гледате на знанието като на нещо като семантично дърво – уверете се, че разбирате основните принципи, т.е. ствола и големите клони, преди да стигнете до листата, детайлите. В противен случай няма да има на какво да се придържат.“

Свързани публикации