Какво непременно трябва да разберем за компанията, за която кандидатстваме

Какво непременно трябва да разберем за компанията, за която кандидатстваме

Търсите нова работа и активно следите предложенията в интересуващите ви отрасли и фирми? А замисляли ли сте се, че стандартните обяви за работа всъщност не разкриват достатъчно за фирмите, които си търсят нови служители?

Как да си изградим цялостен образ за компанията, за която кандидатстваме – обяснява Йоанна Кирилова, мениджър продажби в JobTiger.

Клиенти, продукти и услуги

В качеството си на потенциален служител, задължително трябва да се поинтересувате от работата, която ще извършвате, ако бъдете назначени в дадена компания. За да научите повече за продуктите на компанията, която сте си набелязали, можете да посетите официалния й сайт. Ако се зачетете в блога, казуси с клиенти или други документи, споделени публично на сайта, също можете да откриете полезна информация.

Работна среда

Служителите прекарват голяма част от времето си в сграда, където физическата среда влияе върху благосъстоянието им. Температурата, качеството на въздуха, осветлението и шумовите условия в офиса оказват влияние върху концентрацията и производителността.
Вече някои фирми правят и виртуални обиколки на офисите си, за да покажат как изглеждат реално пространствата, тъй като не всеки може да ги достъпи.

Допълнителни придобивки

Според ежегодни проучвания около 60% от хората споделят, че допълнителните придобивки са основен фактор при обмислянето дали да приемат дадено предложение за работа. Проучванията установяват също, че 80% от служителите предпочитат допълнителните придобивки пред повишаване на заплатата.
Оказва се, че след здравното осигуряване служителите поставят най-висока оценка на придобивките, които са сравнително евтини за работодателите, като гъвкаво работно време, повече платен отпуск и опции за работа от вкъщи.
Непременно се информирайте за допълнителните придобивки на компания, към която проявявате интерес или пък ви предстои да отидете на интервю за работа.

Корпоративна култура

Отговаря ли фирмената култура на вашата личност? Много работодатели посочват културното приспособяване като най-важното, което търсят при интервюиране на кандидати, и вие трябва да поставите това в горната част на списъка си. Например: ако се чувствате по-удобно в една по-свободна среда, компания със строга корпоративна култура може да не е много подходяща за вас. Преди да приемете оферта за работа, отделете време, за да прецените как бихте се вписали в компанията.

Екипът

Независимо дали става въпрос за стаж, или работа на пълен работен ден, ще прекарвате много време с новите си колеги, така че е важно да сте сигурни, че те са хора, с които искате да работите.

Източници за добиване на нужната информация

Фирмен уебсайт

Задължително трябва да посетите уебсайта на компанията, за да се информирате за продуктите и услугите, които предлага, и кои са нейните клиенти. Можете да се запознаете с историята на компанията, кои са основателите й, как е започнал бизнесът и до какви успехи е достигнал през годините. Ако на сайта има фирмен блог, можете да му хвърлите един поглед, защото там обикновено се споделят материали за живота в компанията.

Кариерна страница

Докато сте на фирмения уебсайт, не пропускайте да се огледате за секция „Кариери“ или така наречената кариерна страница на компанията, на която можете да откриете, освен информация за отворените позиции, също и полезни материали, свързани с фирмената култура. Не е изключено там да откриете виртуална обиколка на офиса, да видите лица на служители от компанията, както и да прочетете техните лични истории и др.

Социални мрежи

Присъствието в социалните мрежи е почти задължително за компаниите, които търсят разпознаваемост и се стремят да поддържат диалог със своите последователи. Ако искате да имате достъп до актуални новини за даден работодател, не пропускайте да
последвате страниците му в социалните мрежи.

Кариерни сайтове

Сайтовете за търсене и предлагане на работа все още са един от най-популярните източници на информация за работодателите и за актуалните им позиции за работа.
JobTiger.bg отскоро предлага за своите потребители изключително полезното Employer Branding представяне на работодатели на сайта. Компаниите от различни сфери на бизнеса публикуват всичко полезно и важно за своите потенциални служители като информация за дейността, продуктите, допълнителните придобивки, офис удобствата, екипа, корпоративната култура. Така целият огромен обем от разностранна информация за някоя компания, може да бъде открита събрана и подредена на едно място.
Съществува и изключително полезната възможност да се посъветвате с виртуален ментор, който всъщност е член на екипа на компанията и е на разположение за разговор със заинтересовани кандидати за работа. С виртуалния ментор можете да си поговорите детайлно за това какво е да работиш точно за тази фирма и какво е необходимо на вас, като потенциален кандидат, да извървите като стъпки в личното си развитие, за да спечелите мечтана позиция в желана компания.

Текстът беше публикуван за първи път на страниците на сп. „Журнал за жената“, март 2020 г.

Свързани публикации