Повишение без повишение. Как да продължим да се развиваме при хоризонтална смяна на работата

Повишение без повишение. Как да продължим да се развиваме при хоризонтална смяна на работата

Свикнали сме да мислим, че кариерното развитие се случва само нагоре по стълбицата, но понякога движението встрани може да се окаже по-удачен и успешен ход в дългосрочен период. Независимо дали сменяте отдела, компанията или бранша, това е начин да се избавите от токсичния вътрешнофирмен климат, да придобиете нови умения и да развиете вашето CV. Ето няколко съвета как да запазите инерцията на вашата кариера на новото място:

Поставете си цели

Дори и ако работата ви се струва позната, или вече знаете как да я свършите – важно е да говорите с новия си ръководител и да разберете какво се очаква точно от вас и какво е виждането му за „перфектно“ свършена работа. Документирайте постиженията си и ги обсъждайте с мениджъра. Това ще ви постави в челна позиция за повишение, когато му дойде времето.

Запознайте се с ключовите играчи

Независимо дали е нов отдел или компания, със сигурност ще срещнете нови лица. Запознайте се с ключовите от тях и бъдете лесно откриваеми, приятелски настроени и последователни, така че колегите ви да желаят да работят с вас.

Имайте позитивно отношение

При подобна промяна вероятно титлата и заплатата ви няма да се повишат, но това не е причина да нямате подобрено отношение към работата си. Не мислете за парите като за единствено измерение на вашата работа, защото възнаграждението може да се върне при вас под различна форма. Ако постоянно се фокусирате върху мисълта, че трябва да ви се плати повече, няма как да сте ефективни. Затова абстрахирайте се от очакванията си за възнаграждение и се фокусирайте върху това какво бихте могли да допринесете за подобряване на решението във всяка ситуация и за всеки проблем, с който се сблъсквате.

Продължавайте да се предизвиквате

Дори ако новата ви позиция е хоризонтален ход на хартия, понякога е въпрос на лично усилие да откриете нови начини да повишите вашите отговорности и да направите работата си по-значима. Намерете начини да подобрите процесите и процедурите. Участвайте в допълнителни проекти във фирмата или почнете допълнителен квалификационен курс извън работа. Това в крайна сметка ще ви помогне да се развивате.

В заключение – добре е да имате стратегия, но не се концентрирайте прекалено върху техническите подробности. Смяната на работата в хоризонтална посока трябва да се прави, защото смятате, че ще може да научите нещо ново или ще намерите място и задължения, от които ще се почуствате по-осъществени.

Свързани публикации