Предимствата да имате странична работа

964564345

Много работещи хора започват да се занимават със странични дейности заради допълнителните доходи и по-голямата вероятност за дългосрочна стабилност, когато тя е двойно подсигурена. Някои експерти казват, че тези занимания са по-важни за жените, отколкото за мъжете, пише Renuka Rayasam за BBC.

Ashland Viscosi работела на пълно работно време в маркетинговия отдел на Austin Film Society в Тексас, когато ѝ предложили работа на непълно работно време като консултант на независими филмови продукции.

Viscosi го приела като шанс да прояви предприемчивост. За шест месеца напуснала работата си на осемчасов работен ден и след още шест стартирала свое собствено бизнес начинание – Creatives Meet Business, поредица от събития и подкасти, имащи за цел да помогнат на хората в творческите индустрии да развият бизнес умения.

Може би изпускането на сигурните доходи заради странично занимание звучи като рискован ход, но самостоятелността има своята цена.

Някои експерти съветват повече хора да последват нейния пример и да си намерят странична работа. В началото ще е източник на още доходи, а впоследствие на повече сигурност.

Защо някои смятат, че това е дори по-важно за жените?

Често хората възлагат всички свои надежди за финансова сигурност в бъдещето на корпоративната си кариера, без да си дават сметка, че понякога посоката на вятъра се сменя, налагат се съкращения или се появяват други непредвидени пречки пред дългосрочната стабилност, казва Nely Galan, бивш президент на Telemundo.

Тя припомня, че 2008 донесе промяна на много хора по света. Финансовата криза се отрази на глобалната икономика и стана още по-важно хората да бъдат предприемчиви, защото много от тях загубиха работата си или, най-малко, добрите си позиции.

Доклад на Световния икономически форум от януари 2016 предсказва, че до 2020 година 5 млн. работни места ще бъдат изгубени в 15-те най-големи икономики в света.

Galan смята, че жените са по-уязвими в подобни ситуации и затова е по-важно да имат план Б.

За никого не е тайна, че все още има разлика в заплащането на жени и мъже и че някои позиции остават преимуществено мъжки. Стъпките, с които това се променя, са много малки.

Трябва да се отчете и възрастовият фактор. Изследване от 2015 установява, че жените на средна възраст получават по-малко предложения за работа в сравнение с по-младите жени. В същото време двата показателя при младите и по-възрастните мъже са почти еднакви.

Stiller Rikleen, президент на Институт за стратегическо лидерство Rikleen, е разговаряла с много жени над 50 и 60 години са в неизгодна позиция на работното си място, въпреки че би трябвало да са се изкачили в йерархията.

Тя смята, че има двойни стандарти и жените са по-сериозно засегнати от възрастовата дискриминация на работното място.

В края на 2016 жените в САЩ печелят с 20% по-малко от мъжете на същите позиции. Колкото по-възрастни са работниците, толкова повече разликата се увеличава.

Това се изтъква и като причина за по-голямата полза от страничните занимания за жените. Резервният план и спокойствието да разчитат само на себе си са сред предимствата на подобни инициативи.

Да имате предприемачески нюх невинаги означава да напуснете работата си. Galan предлага да започнете с нещо малко и с времето да надграждате постигнатото, докато се почувствате готови да създадете нещо по-голямо.

Технологиите позволяват само с няколко часа на седмица да си осигурявате допълнителен доход от странични занимания, докато стоите вкъщи, казва Galan. С онлайн продажби на ръчно изработени от вас предмети, например, отначало няма да печелите много, но заниманията с това ще са ускорен курс по ключови теми в бизнеса, като ценообразуване и маркетинг.

Ще научите много, независимо дали ви харесва, или не. Не всеки ще се превърне в крупен предприемач, но това не пречи да изпробва мускулите си.

От първия си предприемачески опит Viscosi е научила какво ѝ е необходимо, за да се справя сама. Научила се е да задава точните въпроси и да анализира по-добре възможностите си.

Тя казва, че сега не се налага да разчита на друг за заплата си и печели малко повече от преди. Тя е разграничила паричните потоци, които се вливат в общия басейн на приходите ѝ. Когато един аспект има по-бавни резултати, друг компенсира за него. Тя прави три основни неща: помага на организациите да създават събития, консултира своите клиенти как да преодолеят бизнес предизвикателствата и чете лекции, свързани с експертизата ѝ.

За някои страничното занимание прераства в работа на пълен работен ден, като дава повече свобода, увереност в собствените способности и сигурност едновременно. Най-важна остава допълнителната възможност за развитие, подхранвана от постоянното усъвършенстване на личните умения.

Свързани публикации