Предимствата на по-възрастните работници

9ML7MMR8T5

Последните изследвания сочат, че средната възраст на работниците се покачва. Образът на по-зрелите работещи традиционно е обграден със стереотипи, с митове, които е време да бъдат развенчани. Твърди се, че те се справят по-трудно с новите технологии, по-бавни са, изморяват се по-лесно, комуникацията с тях е по-сложна и др. Разбира се, всичко се свежда до конкретната личност на човека, а не до възрастта му, но си струва да се отбележат някои предимства на по-опитните специалисти.

Демонстрират повече систематичност, професионална сила и издръжливост

Наскоро Робърт Де Ниро влезе в ролята на пенсионер, който започва стаж в компания за онлайн търговия, успява да се адаптира към лудото темпо и да накара целия екип да го обикне. Холивуд настрана, но ветераните в работата не само не са по-бавни, но често са по-ефективни. Просто стигат до резултата по свой начин. С повече сдържаност и стил.

Опитът им наистина не е за подценяване

Не забравяйте, че когато си „врял и кипял“ в една дейност десетилетия наред, не само вършиш работата си по-добре, но и можеш да погледнеш от дистанция и да анализираш ситуации, които по-младите ти колеги едва ли познават. Опитът разширява хоризонта.

Уважението, което искат, обикновено е заслужено

Мениджърите понякога са склонни да смятат не само, че целите пред екипа им са единствено техен приоритет, но и че начинът, по който следва да бъдат постигнати, е само един. По-опитните работници обаче не са като бял лист хартия и вече са свикнали с определени стратегии. Уважавайте ги. Доверете се. Намесете се в процеса само ако сте напълно убедени, че са поели по грешен път.

Тяхното изискване за свобода в работата е полезно и за вас

Когато един мениджър е по-млад от повечето членове на екипа си, обикновено преживява трудности в комуникацията помежду им. Няма нищо непреодолимо. Просто е необходима смяна на тактиката. Ако стартиращите кариерата си се нуждаят от постоянна обратна връзка с шефа си, то по-опитните биха я приели за вмешателство в работата им. Затова шефът се научава кога е допустимо да се отдръпне, да не следи всяка стъпка и да се заеме с важните неща.

Не приемат критиката лично

Разбира се, и по-възрастните ви подчинени искат да знаят, когато сбъркат, при това няма да е необходимо да поставяте критиката в контекста на комплименти, както правите с някои от най-младите си служители, за да не ги разстроите. По-опитните специалисти не приемат критиката ви като настъпване на края на света, спестете си усилието да й сложите маска, просто бъдете учтиви.

Могат да ви изненадат с напредъка си в боравенето с новите технологии

Когато има желание, има и начин. Банално, но ще трябва да признаем, че е самата истина. Дори човекът да е пред пенсиониране, това не означава, че не следи новините в сайтовете на големите световни медии и информационни агенции, нито пък означава, че няма лична електронна поща, за да поддържа връзка със старите приятели, разпръснати по света. Има само една крачка от това до усъвършенстването на работата с новия софтуер в офиса. Покажете и бъдете търпеливи. Може пък ученикът да надмине учителя си, а междувременно и вие да научите нещо ново.

Свързани публикации