Преквалификация – как да я осъществим най-безболезнено?

Преквалификация – как да я осъществим най-безболезнено?

Статистиката твърди, че повечето хора поемат по нов кариерен път от 3 до 7 пъти през живота си. Тук става въпрос не само за смяна на работа, а за стъпване на един изцяло различен коловоз – нова квалификация в тотално различна среда, с нови задължения, колеги, шефове. Това са сериозни промени, които са както вълнуващи, така и стресиращи – въпросите и съмненията, идващи с всяка подобна смяна на посоката, създават чувство на безпокойство и несигурност. Именно тези притеснения често ни възпират да направим сериозна крачка към промяната, макар да усещаме силна потребност от нещо различно и предизвикателно. Ето няколко проверени съвета, с които можете да туширате тези съмнения и да пристъпите смело към непознатото.

1. Бъдете търпеливи

Когато усетим, че е дошло време за промяна, искаме тя да се случи бързо или най-добре – веднага. Това е нормална реакция – обикновено желанието се появява изведнъж – решаваме, че всичко което сме вършили досега ни е омръзнало и искаме да се освободим от него моментално, сякаш със замах на магическа пръчка. За съжаление, това рядко е възможно. Преквалифицирането и навлизането в едно изцяло ново професионално поле е трудоемка задача, която отнема много време. Важно за вас е да се научите да слушате себе си и да маркирате още първите индикатори на желанието за промяна. Така ще можете постепенно да започнете развитието си в някоя нова сфера преди да ви е дошло до гуша от настоящите задължения.

2. Проучете

Какви са уменията, знанията и опитът, от които ще имате нужда във вашето новоизбрано поприще? Разберете от какво обучение или стаж ще имате нужда, колко време ще ви отнеме, какви средства ще ви коства. И най-важното – бъдете честни към себе си и помислете добре дали самите вие имате компетенциите и мотивацията да се захванете с това ново предизвикателство.

3. Изградете си план

Картографирайте всяка ваша бъдеща стъпка по пътя на преквалификацията. Бъдете честни към себе си и начертайте реалистичен план, който знаете, че може да следвате. Въвлечете близките и приятелите си в това начинание – нека те бъдат вашите арбитри, които да следят и мотивират, а също така да ви държат отговорни пред вас самите, ако изпуснете от поглед поставената цел.

4. Приобщете се

Новата кариера винаги върви ръка за ръка с нова среда и нови колеги. Разберете какви са техните интереси, как общуват, кои са важните източници на информация, които използват, за да са в крак с последните иновации в съответната професионална сфера. Проучете кои са водещите тенденции в тази среда, какви са вътрешните закономерности и отношения. Потопете се изцяло в този нов свят с интереса на малко дете.

5. Бъдете готови на жертви

Суровата истина при резките кариерни завои е, че трябва да започнете от нулата. Това означава, че вероятно в началото ще получавате по-малко пари, ще сте на по-нисък пост, ще имате по-малко правомощия. Ще трябва да се борите за името си и да се докажете като мотивиран и обещаващ специалист. Ако не сте готови да се справите с тези жертви, по-добре премислете отново желанието си за промяна. В противен случай рискувате да разочаровате себе си и да загубите нещо сигурно и полезно за вас.

Не забравяйте обаче, че с времето възможностите ви ще стават все по-големи. Ако тази нова кариера обещава огромно удовлетворение за в бъдеще, жертвите, които трябва да направите в началото най-вероятно ще бъдат напълно компенсирани на един по-късен етап.

Свързани публикации