Преработването – постоянният кошмар на съвремието

Темата за баланса между работа и личен живот става все по-актуална и значима. Простата причина зад това е, че съвремието изисква от нас все повече работа и отдаденост. Офисният човек е натоварен с хиляди задачи, проекти, крайни срокове и изисквания. А тези неща изискват максимална концентрация, дълги часове упорита работа и често оставане в офиса до тъмно. Натискът да работим повече идва от всички страни – от вътрешните ни подбуди, от шефовете, от конкуренцията. Това ни лишава от избор и ни превръща все повече в работни машини с изключително ненормирано работно време. От което, разбира се, започва сериозно да страда личният ни живот.

Всъщност претоварването не е вредно единствено по отношение на свободното ни време. Твърде многото работа се отразява по много и различни начини. Например, значително се покачват нивата на стрес. Това е не само неприятно, но и особено вредно, тъй като стресовите хормони вредят на психиката и здравето ни по множество начини. Стресът буквално ни разболява. Съвсем отделно от това, той ни прави и нещастни.

Има ли изход от тази ситуация? Едва ли може да се даде еднозначен отговор. Но с положителност трябва да се търсят работещи решения, според всеки индивидуален случай. Вижте във видеото до какво ни водят преработването и постоянният стрес. Ще чуете и някои препоръки за противодействие. Дори и да не откриете онзи съвет, който ще реши вашия конкретен казус, не се отказвайте и продължете да търсите варианти. Балансът между работа и свободно време не е мираж и до голяма степен зависи от вас да го постигнете.

Свързани публикации