Преждевременно изпратените имейли – как можем да поправим грешката?

6R7KCXBEEE

Предвид усилената имейл комуникация, която се налага да водим днес, едва ли има човек, който да не е натискал бутона “Send” преждевременно с недовършени, некоригирани или направо грешни съобщения. Една често изключително изнервяща и напрегната ситуация, в която се чувстваме сякаш сме направили огромно прегрешение. Разбира се, всичко това е е както неизбежно, така и поправимо. Ето какво бихте могли да направите, ако попаднете в подобно положение.

  1. Приемете го

Изпратили сте мотивационно писмо за предишна кандидатура, старо CV, черновата версия на проекта си или съобщение, което просто приключва по средата. Сбъркали сте получателя, не сте променили заглавието. Тук вариантите за безкрай. И да – кофти е. Неловко е. Изглежда непрофесионално. Но е станало – опитайте се да се овладеете, да се концентрирате и да помислите как бихте могли да реагирате възможно най-адекватно. Това е важно, защото начинът, по който поправите конфузната грешка, ще покаже на вашия адресат – независимо дали става въпрос за кандидатстване за работа, за комуникация с партньор, клиент или с шефа ви – как реагирате в такава ситуация.

  1. Поправете грешката

Съобщението е изпратено и не може да бъде върнато. Много често хората усещат това като наистина срамна грешка и прекъсват комуникацията. Ако става въпрос за интервю за работа, например, оставят нещата така и решават, че всичко е загубено. А всъщност не е така – напишете второ писмо, в което се извинявате за предишното и този път се постарайте всичко да е изрядно. Много е вероятно това последвало съобщение да тушира ефекта от първото и то да бъде бързо забравено.

  1. Забравете случилото се

Грешката е факт. Призна ли сте я, извинили сте се, поправи ли сте я. Това е важното. Не продължавайте да припомняте за нея и да се извинявате постоянно на колегите си (ако е била във вътрешния ви канал на комуникация), на шефа си, на партньорите си или рекрутъра, който все пак ви е поканил на интервю. Едно извинение е напълно достатъчно, няма нужда темата да се повдига отново и да се поставя акцент върху нея. Щом адресатът ви е забравил за нея и не я споменава, значи и вие трябва да направите същото.

С невероятно масивната ежедневна имейл кореспонденция в наши дни тези грешки са неизбежни и се случват на всеки. Именно заради това хората, с които комуникираме вероятно са много по-толерантни, отколкото очакваме и няма нужда от излишни напрягащи притеснения. Вероятно на следващия ден никой друг вече няма да помни това, защо и вие да се тормозите?

Свързани публикации