Причините да смятате, че нямате време

Причините да смятате, че нямате време

Часовете в денонощието не ви стигат? Иска ви се да умеете да спирате времето? Смятате, че ако имате два часа повече на ден, ще завладеете света?

Не се заблуждавайте. Причината не е в липсата на време, а в нас самите. Представяме ви седем факта, които допринасят за усещането, че часовникът ни притиска. Те имат своето научно обяснение.

  1. Не ставате рано

Изследванията сочат, че онези, които се будят по-рано, са проактивни и това им носи дивиденти в професионален план. Ако вие сте по-скоро сред нощните птици, опитайте да повлияете на биологичния си часовник и да ставате малко по-рано с всеки изминал ден, без да правите драстични промени. Това ще ви даде повече време.

  1. Правите много неща едновременно

Незначителен е процентът на хората, които успешно се справят с мултитаскинга. Оказва се, че навикът да сме на няколко места едновременно, ни прави „мечешка“ услуга. Група учени от Станфордския университет доказва това твърдение. По-добре отдайте цялото си внимание на настоящата си дейност и я финализирайте, преди да преминете към следващата.

  1. Не управлявате времето си достатъчно добре

Поведението на хора, успешно управляващи времето си, спомага за по-добър контрол над ситуациите, в които попадат, за по-голямо удовлетворение от работата, за тяхното здраве. Също така понижава нивата на стреса. С други думи, колкото повече време отделяте, за да планирате деня си, толкова по-добри ще ставате в това и толкова по-гладко ще се движите по график. Опитайте се да мислите активно в тази посока и да управлявате времето си ефективно.

  1. Не си почивате достатъчно

Научните изследвания постоянно припомнят рисковете от недоспиването. Липсата на достатъчно сън е предпоставка не само за непродуктивност, неумение за учене, лошо настроение, неадекватна преценка и здравословни проблеми. Накратко, ако не давате достатъчно почивка на организма си, ще се представяте по-зле, отколкото по принцип бихте могли. И ако сте по-бавни от обикновено, то е обяснимо да помислите, че проблемът е във времето.

  1. Обсебени сте от представата за време

В западното общество всички сме обсебени от времето. Работният ден започва в 9.00 и приключва в 17.00 ч. Срещите се организират с точност до минутата. Крайните срокове наистина са крайни. Ако постоянно поглеждате часовника и сравнявате постигнатото с очакванията си, не си помагате. Фокусирайте се върху проекта си – той ще отнеме толкова, колкото е необходимо, независимо от препоръчителните/задължителните срокове, надвиснали над главата ви.

  1. Нагласата ви е песимистична

Времето се преживява субективно, макар че мерните единици са общи. Представата за време (и всичко друго в живота ви) е повлияна както от положителните, така и от отрицателните ви мисли. Ако постоянно мислите, че няма да се справите в срок, най-вероятно наистина няма да успеете.

  1. Твърде погълнати сте от работата си

Това може да бъде и нещо добро. Когато задачата стои пред вас като трудност – не като стоп, а като предизвикателство, с което бихте могли да се справите благодарение на уменията, компетентността и усилията си, когато сте изцяло завладени от идея или цел, тогава изпадате в състояние, което в психологията е наречено поток. Този феномен ви кара да загубите представа за времето, защото сте твърде улисани в работата. Макар че подобно явление е полезно, то е една от причините да смятате, че времето не ви достига.

Свързани публикации