„Принципът на Питър“ или как да се преборим с липсата на компетентност

„Всеки се издига до нивото на собствената си некомпетентност.“ Възможно е да сте чували това твърдение, защото то е популярно в офисния свят. Известно е като „Принципът на Питър“ и отразява фактическата ситуация за твърде много служители от всяко ниво в йерархията на служебните взаимоотношения.

Горното правило не е просто претенциозна сентенция. То е наистина валидно и представлява синтезиран опит на дългогодишни наблюдения. Ако се озърнете около себе си, с положителност ще видите достатъчно примери за подобни кариерни недоразумения. „Принципът на Питър“ е доказан от практиката. Хората се движат по кариерната стълбица и твърде често стигат до нивото, за което не са компетентни, но все пак са се оказали на него. Добрите специалисти нерядко стават жертва на подобно злощастно стечение на обстоятелства. Те се развиват в служебната йерархия, именно защото са добри в областта си. Но качествата и компетенциите им не означават непременно пригодност за мениджърска работа или друга дейност, която не съответства на техния опит и възможности.

„Принципът на Питър“ е проблем за много компании и служители. Един добър специалист, поставен на неадекватно позиция, нито има възможност да работи в сферата, в която е добър, нито успява да изпълни качествено задълженията, специфични за новата му роля. Това е трудна ситуация и за работодателя и за служителя.

Как да избегнем пораженията от горното правило, как да не му дадем възможност да се прояви или да спрем разрушителната му сила, в случай, че то вече се е задействало, ще научите от видеото.

Свързани публикации