Притеснени сте преди интервюто си за работа? Ето как да го използвате във ваша полза!

Притеснени сте преди интервюто си за работа? Ето как да го използвате във ваша полза!

Всяко интервю за работа е придружено със задължителната доза притеснение и дори уплах. Нещо повече, няколко дни преди заветния ден започваме да се притесняваме от самото притеснение, чудейки се дали няма да ни изиграе лош номер, да повлияе негативно на представянето ни и заради него да не бъдем одобрени. Това е познато на всички ни, нали?

Американският психолог Лусинда Басет обаче дава друга перспектива на този „проблем“. Басет твърди, че силното безпокойство е признак не на слаб характер, нито пък на някакъв вид непрофесионализъм, а напротив, на висока интелигентност. Кои от нас не са обмисляли дни наред преди важно интервю как може да протече то – какви въпроси ще ни бъдат зададени, как ще отговорим, какви са различните възможни развои и посоки, в които разговорът може да тръгне и прочие и прочие. Ситуациите са „проиграни“ в главата ни десетки пъти, почти като филм.

Всичко това, казва Басет, е знак за наличие на изключително въображение, силен усет към детайлите и най-вече, на аналитичен ум, който умело пресмята и анализира всички възможни „сюжетни“ линии.  А това, разбира се, са изключително ценни качества,  които са важни и нужни във всяка една професионална сфера.

Нещо повече, това притеснение може да бъде използвано и по време на самото интервю.  В такива моменти на силно безпокойство мозъкът започва да работи на по-големи обороти и става изключително функционален. Когато усетите, че дланите ви се навлажняват, ръцете ви треперят, устата ви пресъхва това означава, че огранизмът ви отделя повече адреналин. Това не е случайно. Тялото всъщност иска да ви помогне, а не да ви саботира. Започвате да говорите по-бързо, припряно, мислите бързо, трескаво, неудържимо.  Лошото е, че когато това започва да се случва, често се плашим и отхвърляме тази „първа помощ“, стряскаме се от нея и изпускаме от контрол тази допълнителна енергия.

За да не се случва това, просто трябва да разберем кои са „знаците“ на тази допълнителна тяга – адреналинът. Върнете се към минали интервюта или подобни „стресиращи“ ситуации и си припомнете кога, в какъв момент сте се превъзбудили рязко и какви са били признаците за това – нервни жестове, потене, сухи устни. И когато това отново ви се случи, а това е повече от сигурно, просто си припомнете, че става дума за опит на вашето тяло да ви помогне. Не се плашете, нито пък се опитвайте да потиснете този импулс. Оставете му се. Използвайте тази допълнителна енергия, просто като я оставите да се излива. В комбинация с вашето въображение, аналитично и детайлно мислене, няма да сгрешите. Може би ще са нужни един-два опита преди да се отпуснете напълно, но направите ли го, ще усетите голяма разлика във вашето представяне. Или казано по друг начин, оттук насетне ще се „притеснявате спокойно“.

Свързани публикации