Прости техники за увеличаване на продуктивността

C9B37875B9

Имате напрегната работа? Въпросът е не с колко време разполагате, а каква част от него използвате пълноценно. Разсейвате ли се? Притискат ли ви срокове, които ви се струва, че не можете да спазите? Смятате ли се за експерт в мултитаскинга? Колко приложения за планиране на работата сте инсталирали на смартфона и компютъра си, за да се справите с динамичната си програма максимално ефективно? Чувствате ли се като балансиращ акробат, който ходи по тънко въже?

Дори да мислим, че умът ни е способен да прави много неща наведнъж, това не е точно така. Може би често се заемаме с няколко задачи едновременно, но това значително понижава нивото ни на ефективност и качеството на постигнатите професионални резултати.

Споделяме няколко изпробвани метода за преодоляване на тези проблеми и увеличаване на продуктивността. Ще бъдете смаяни от тяхната простота.

1. Поставете най-важната си задача на второ място в списъка

Забелязали ли сте, че колкото по-важна е задачата ви, толкова по-трудно е да започнете? Ще направите всичко друго освен онова, което трябва да направите. Следващия път, когато стане така, стартирайте с нещо по-забавно и лесно за изпълнение и поставете по-сложния проект, на който трябва да обърнете внимание, на второ място.

2. Спрете да използвате всевъзможни приложения за по-висока продуктивност

Повечето такива приложения са полезни и удобни, но в крайна сметка продуктивността е израз на воля и тип поведение. Дори любимото ви приложение не е магическо. Няма универсален лек за това работата да бъде свършена, освен да се свърши.

3. Излезте от електронната си поща

Може да ви се струва добра идея да проверите входящата си поща още след като се събудите, но всъщност повечето ви съобщения могат да почакат час – два. Отделете време за себе си в началото и в края на деня.

4. Премахнете по-маловажните задачи от списъка си

По всяка вероятност гигантският списък, който сте си подготвили, е прекалено дълъг. Не е възможно всичко да е спешно. Премахнете излишните точки.

5. Направете го сега

Пожертвайте спазването на реда в името на ефикасността. Ако дадена дейност изисква няколко минути, елиминирайте я, вместо да я добавяте в списъка.

Свързани публикации