Просто упражнение за изключителна продуктивност

Просто упражнение за изключителна продуктивност

Наскоро ви споделихме как да направим събуждането по-леко, а сутрините – по-приятни. След като влезете в ритъм и усвоите тези техники за успешно „влизане в крачка“, можете да надградите, добавяйки още една кратка задача за след ставане. Тя е свързана с писане и ще ви отнеме само 15 минутки, но ще тренира креативността ви както нищо до сега. Пригответе си хубав тефтер или тетрадка и любимата химикалка и последвайте следните три точки:

Благодарете

Отпийте първата глътка от кафето и започнете сутрешното писане с кратки благодарности. Различни изследвания сочат, че отправените от нас благодарности са важни, тъй като това ни прави по-щастливи, осъзнати и позитивни. Без значение дали сте в чудесно душевно здраве или сте „в дупка“, винаги има за какво да се чувствате благодарни. Можете да включите каквото ви дойде на ум – нещо голямо и приятно което ви се е случило или дори по-добре – онези малките неща, които често не забелязваме, но ни правят малко по-щастливи. Кажете едно благодаря за това, че днес сте успели да станете лесно, че вчера сте свършили работата си рано, че съквартирантът е разходил кучето вместо вас. Каквото решите – важното е мисълта за него да ви накара да се почувствате добре. Но не прекалявайте – ограничете се до 5 благодарности – имате още писане тази сутрин, а и утре е ден – ще продължите тогава.

Пишете свободно

Просто започнете да пишете. Без значение какво, няма нужда от структура, обмисляне още по-малко пък – редакция и поправки. Можете да разкажете измислена история, да си припомните някой изминал ден, да изпишете няколко свободни мисли, които не са свързани по никакъв начин. Решението е ваше – каквото почувствате, това нанесете върху листа. Тази точка е важна, защото ще раздвижи „креативния ви мускул“, ще увеличи оборотите и ще ви разгрее за същинската и заключителна част от сутрешното писане! Изпийте още една голяма глътка от кафето и преминете смело напред към последната и най-важна част!

Включете „генератора за идеи“

На всеки от нас постоянно му хрумват идеи – за работа, за семейството, за някое хоби, за нещо свързано с изкуство, за пътешествия и какво ли  не още. Често те се появяват произволно през деня, понякога ги запомняме или записваме, но обикновено ги оставяме да се изпарят. Това не е достатъчно обаче, нито особено продуктивно. За да се превърнете в една истинска „машина за идеи“, трябва да се постараете повече. Затова – към първите две кратки упражнение – включете трето, заключително такова – измисляйте и записвайте по 10 идеи всяка сутрин в рамките на поне шест месеца (знам, че звучи много, но си заслужава). В началото това число ще изглежда невъзможно, дори трудно постижимо. Но не се отказвайте, запишете всяка идея, без значение за какво се отнася. С времето ще стане по-леко. И не само това.

Очакваният резултат от това кратко и просто сутрешно упражнение се състои в това, че ще превърнете ума си в непрестанно работещ двигател на идеи. Ще можете в рамките на смайващо кратко време да предлагате страхотни хрумвания, без значение в каква сфера или на каква тема. Ще изпъкнете със завидна продуктивност, иновативност и светкавичност на реакциите.  С малко усилия, воля и незначителните 15 минути всеки сутрин, можете да промените целия си начин на мислене, работа и най-вече – да постигнете значим успех!

Свързани публикации