Пътуване с шефа: Наръчник за оцеляване

Пътуване с шефа: Наръчник за оцеляване

Бизнес пътуванията са разнообразие за едни, но досада за други. От който и двата типа да сте обаче, когато се налага да пътувате с шефа си, нещата придобиват различно измерение. Макар и извън офиса и дори в неформална обстановка, командировката продължава да е работа, особено когато прекият ви ръководител е там. Така неизбежно поведението и способностите ви ще изпъкнат, но ще бъде забелязана и всяка ваша грешка. Първо, не се притеснявайте. Просто бъдете организирани, умерени и естествени. CNN Money компилира съвети от различни експерти по бизнес етикет и организационно поведение, как да се държим в подобна ситуация:

Проведете разговора за парите преди да сте тръгнали

Най-добре се срещнете предварително с шефа си и изяснете кой ще резервира билети, ще насрочва срещи и ще плаща по време на пътуването. Особено когато става дума за собственици или изпълнителни директори, те предпочитат да уреждат лично сметките. Но понякога решават да оставят детайлите на подчинените си.

Винаги бъдете първи

Планирайте да се появите на летището, в хотела, на срещите, малко преди уречения час. Не е добра идея да карате вашият ръководител да чака. И непременно трябва да знаете къде точно отивате, затова проучете програмата си предварително и внимателно.

Не се разделяйте безпричинно

По време на пътуването протоколът изисква да седите до колегата си. Единственото изключение е, ако специално ви е обърнато внимание да не го правите. Докато пътувате следете разговора – много лоша стратегия би било да сложите слушалките в ушите и да заспите. Но ако той/тя се зачетат в книга или списание, е напълно приемливо и вие да направите същото.

Бъдете социални, но не споделяйте прекалено

Не се затваряйте в хотелската стая вечер, а участвайте в организираните вечери. Или поне в една от тях. Така или иначе такъв тип неформални срещи са полезни и за фирмата, и за кариерата ви. В същото време експертите съветват да не прекалявате със споделянето – не казвайте нищо, което не бихте споделили и в офиса.

Оставете алкохола

Една от най-големите грешки е да се проявите като човек с алкохолен проблем пред шефа си. Пак напомняме – дори в командировка пак сте на работа, така че залитане по спиртните напитки по време на бизнес пътуване би било равносилно на напиване в офиса. Разбира се, има и частни случаи, в които чашката помага.

Облечете се подходящо

Проучете внимателно дрес-кода на събитието или срещите, които сте планирали. А дори и след приключване на работното време няма нужда да се появявате край басейна на хотела пред шефа си в най-разголения бански.

Илюстрация: Ludovic Bertron (laverrue във Flickr) 

Свързани публикации