Работа от вкъщи – основни плюсове и изисквания

pexels-photo-54283-large

Днес дистанционните сътрудници (или още наричани виртуални служители), стават все по-желана опция за работодателите по цял свят. Причините са много – напредналите технологии, които позволяват постоянна комуникация и следене на работата от дистанция; нуждата от повече пространство в офиса и скъпите консумативи, които се намаляват при наличие на повече виртуални служители, да не говорим за времевия ресурс, който се спестява. Нещо повече – ако си позволим да мислим глобално и екоориентирано, то ще установим, че работейки от вкъщи, дистанционните сътрудници спестяват много на околната среда като не пътуват всеки ден до офиса и обратно.

За самите служители също има немалко плюсове – възможност сами да разполагат с времето и графика си, по-добър баланс работа-личен живот (предвид, че вършат задълженията от дома си или друго приятно място по техен избор), което води до по-голяма продуктивност и положително отношение към това, което правят. Дистанционната ангажираност също така спестява ресурс и на самия служител – не трябва да плаща за гориво или карти за градски транспорт всеки месец – разход, който със сигурност не е малък. Нещо повече – има примери за супер организирани виртуални служители, които биха могли да свършат дневните си задачи за няколко плътни часа работа, след което да се насладят на един свободен ден. Това би било невъзможно, ако са позиционирани в офис.

Но тази свобода идва с определени отговорности, огромна лична самодисциплина и пълна прозрачност и комуникативност спрямо вашите началници. Когато контролът не е директен, а виртуален, то подканянето, мотивацията и завършването на работата в нужния срок обикновено зависи изцяло от служителя. За допълнителна обезпеченост е полезно да има постоянна онлайн комуникация между дистанционния сътрудник и неговия мениджър – каналите и вариантите за това са много, като по този начин ще има момента обратна връзка, надзор и възможност за обсъждане в реално време. Важно е параметрите на този контакт да бъдат установени от началото – да се създаде здрав „мост“ между служителя и супервайзъра му, но и да бъде оставено достатъчно пространство, за да не се превърне дистанционната ангажираност от предимство в ужас.

Това е несъмнено тренд на съвременния пазар на труда, който се развива ураганно. Преди да се направи стъпката към него обаче, е важно всички тези неща да бъдат взети предвид, без значение дали сте работодател или бъдещ фрийлансър.

Свързани публикации