Работата, която мразим – какво можем да научим от нея?

Работата, която мразим – какво можем да научим от нея?

За съжаление – или може би не съвсем – всички са преминавали през работа, която ненавиждат. Всички помнят неделите, които са изпълнени с неприятни мисли за идващия понеделник; тежките сутрини, в които с цялата си воля трябва да се насилим и да станем от леглото; безкрайните часове на досада, отегчение и раздразнение на работното място. И изпитаното облекчение, при напускане на тази омразна позиция. Освен гадни спомени и стрес, които искате да забравите, тези седмици, месеци или години на мъчение, обаче оставят и нещо полезно след себе си. То се разкрива по-късно, но е ценно и смислено, ако успеете да го извлечете, а именно – ценни поуки, които изграждат характер и биха могли да са ви от полза и занапред. Ето няколко от тях.

  1. Винаги ще търсите позитивната страна на нещата

Когато в главата ви 24/7 е мисълта за омразното работно място, то в един момент си изграждате механизъм за силно позитивно мислене, което да тушира негативните емоции. Как иначе се оцелява толкова време с нещо, което не понасяте? Научавате се да откривате и цените малките, хубави и значими неща, да гледате с очакване към дадени събития, срещи, пътувания. Радвате се повече на личното си, свободно време и го запълвате по-качествено. А това е важно умение, което ще ви е нужно и полезно и занапред

  1. Научавате се на търпение, отдаденост, постоянство

Да работите на място, което не понасяте, изисква наистина невероятна дисциплина. Трябва да откриете у себе си неподозирана отдаденост, да развиете огромно търпение и да бъдете по-постоянни, отколкото някога ви се е налагало. Провокирани сте да намерите центъра си на баланс, на сила, които да ви помогнат да се справите с предизвикателството. Да се отдадете на някаква идея – например на семейството си, заради което се жертвате на тази работа, или за някаква ваша лична мечта, която искате да постигнете, но пътят към нея минава именно оттук. Във всеки случай, това са качества, които всеки работодател след това ще цени силно у вас.

  1. Спирате да реагирате на малките дразнения

Когато настроението ви е генерално скапано, то „сетивата“ ви се обострят и всяко едно малко нещо започва да ви дразни дори повече. В един момент обаче, когато това е досадно ежедневие, започвате да претръпвате и постепенно спирате да обръщате внимание на всички тези – вероятно десетки – неща, които ви лазят по нервите всеки ден. Те вече не се забиват като малки иглички в главата, а са просто фон, който вече не ви прави впечатление и не ви действа на настроението и нагласата. Нека колегата продължава да си дъвче дъвка мляскайки силно, а офисният софтуер си остане така тромав и проблемен – вече ви е все едно. А това е една чудесна житейска философия, която би могла да ви е от полза, както в личен, така и в бъдещ професионален план.

  1. Осъзнавате, че всеки опит е ценен

За да ненавиждате работното си място, вероятно причините са много, основателни и напълно обосновани. Но – ако успеете да го погледнете от друг ъгъл – тази работа носи и нещо позитивно, а именно, знанието какво не искате да правите повече, каква среда, заплащане, отношение и т.н. не желаете. Разбирате че даден метод на работа не е правилен; такъв тип офис култура не е окей; ръководенето на работата от вашия мениджър не се случва правилно и прочие и прочие примери до безброй. Виждате грешки, пропуски, проблеми, които осъзнавате и бихте могли да използвате като опит занапред. Или поне – ако не друго – ще знаете в каква среда не желаете да попадате отново. А това е изключително, изключително важно.

Свързани публикации