„Разкажете ми за себе си“ – а сега накъде?

Всяко интервю за работа започва с обикновен разговор, своеобразно опознаване на участниците в разговора. Внимание! Това всъщност не е „обикновен разговор“. И невинното подканяне „Разкажете ми малко за себе си“, не е просто някакво отвлечено запитване, а е изключително важна част от разговора, която до голяма степен ще определи цялостното впечатление, което ще оставите у интервюиращия. И именно затова е много странно, че хората не са се подготвили по темата, дори и да са мислили всички възможни въпроси и да са заучили добри отговори за тях. Секундното объркване, което се изписва по лицата им, е доказателство за неподготвеността им.

За да сте правилно подготвени и да извлечете максимална полза от всяко интервю за работа, направете си труда да помислите по темата. Нещо повече – помислете също, защо ви задават този въпрос, а не „какво очакват да чуят от мен“. Рекрутърът или HR специалистът имат свои задачи за решаване, като основните сред тях са да намерят хора, които ще се впишат в екипа и освен това, ще вършат добра работа. Именно затова подканянето да разкажете нещо за себе си е изключително важен въпрос за началото на разговора. Ако се справите с него, много вероятно е да бъдете назначени.

Чуйте и останалите съвети на опитната Ейми Бейтман, която се занимава с материята от години и има винаги много добри съвети „под ръка“.

Свързани публикации