Решаване на най-важните HR проблеми при стартъпи и малки фирми

Стартъпите, а и малките компании по принцип, често пренебрегват важността на HR политиките. Нуждата от бърза реакция и бързи резултати за да останат на повърхността, както и ограниченият като брой служители екип, обикновено налага фокусът да се пренасочи към развитието на продукта или привличането на клиенти.

„Всяка компания има култура, независимо дали тя се създава с умисъл или не, независимо дали се комуникират ценностите или не“, казва Робърт Зигел, преподавател по организационно поведения в „Станфорд“. Според него специално при стартъпите съществува идеята, че трябва да се създаде „племе“ – хора, които си говорят на един език и имат споделени цели и връзки. Племенният елемент може да бъде много силен фактор с оглед постигането на първоначалните цели, но в същото време може да ви изолира, така че да не можете да видите различната гледна точка, голямата картинка.

Точно затова е важно HR политиките да присъстват в компанията от първия ден на нейното съществуване. И тук не става дума за бюрокрацията, а за организацията и дисциплината, след това ще е нужно само да променяте модела в мащаб с разрастването на бизнеса.

Вижте съветите, които дава Зигел за това как да изградите правилния HR в компанията си още от старта и защо фокусът върху развитието на хората е най-важен. Във видеото специалистът дава и интересни идеи как да изберем HR мениджър, как да разпознаем идващата катастрофа в човешките ни ресурси и как да вземем тежко HR решение.

Свързани публикации