Шефовете различават кариеристите от съвестните служители

СтажантНови проучвания са установили, че шефът ви знае каква мотивация стои зад действията ви и е много вероятно да реагира адекватно. Добрите ръководители са в състояние да различат кой служител „се напъва“ за повишение и кой наистина се старае в работата си. Онези, които се товарят с допълнителна работа и стоят до късно в офиса, за да се харесат на началника си, лесно биват различавани от „добрите войници“, които вярват в каузата и наистина се стремят да правят най-доброто за работодателя си. Наблюденията са публикувани в Journal of Business and Psychology и са събрани от екип учени от няколко канадски университета.

Според екипа, провел изследването, добрите мениджъри лесно отличават „добрите войници“ от „добрите актьори“ и базират решенията си за повишение именно на тази разлика. Макар и поведението на двете групи служители да отива отвъд длъжностната им характеристика, „войиците“ са безкористно мотивирани да подпомогнат организацията, за която работят, както и колегите си. „Актьорите“ от своя страна, са движени от личен интерес и основната им цел е да се издигнат по кариерната стълба. Наблюденията на учените доказват, че способните шефове лесно могат да разграничат двете групи, което е успокоителен сигнал за всички опасяващи се, че в кариерата напредват само „натегачите“.

Проучването се базира на предишно изследване, което също демонстрира, че добрите ръководители лесно отличават „актьорите“ от „войниците“. Затова и авторите на материала препоръчват на служителите да работят безкористно и отдадено, вместо театрално да демонстрират ангажираност, ако желаят дългосрочно да напредват в кариерната йерархия.

Свързани публикации