Шефът ви е работохолик и очаква от вас същото? Ето какво да направите в такава ситуация!

GDAGX2JKI4

Ако имате мениджър, който изисква от вас да работите допълнително, да поглъщате обяда си набързо пред бюрото в работата (ако въобще стигнете до него), да бъдете на линия през уикенда и дори по-дългите ви почивки, значи имате сериозен проблем. Шефовете-работохолици са опасен вид – за самите тях, за компанията, но и за своите колеги. Съзнателно или не те търсят и очакват сходна на своята прекалена „отдаденост“ към задачите в офиса и у служителите. Повечето хора се пускат по течението и се опитват максимално силно да отговорят на тези изисквания, защото просто не искат да си изгубят работата си. Толкова важният баланс между работа и личен живот се нарушава и скоро идват прегарянето, изтощението, заболяванията, личните проблеми, депресивните състояния и прочие. В действителност това може да бъде много, много опасна среда. Ето няколко съвета как бихме могли да постъпим, ако усетим, че нещата се движат в тази посока и не искаме да намразим живота си заради работата. Или просто да загубим самата нея.

  1. Не поощрявайте тези практики

На първо място – не съдете крайно вашия мениджър за това поведение. Самият той може да е принуден да върши това против волята си поради изисквания от по-висока инстанция. Много е вероятно този метод на работа да не е приятен и за самия него. Но избягвайте да поощрявате постижения, които са резултат от допълнителни усилия в офиса (или у дома). Не подкрепяйте решението му, например, да остане до късно и да довърши нещо или пък да намине към офиса през уикенда. Бъдете ясни в позицията си, че това не е правилно, още на такъв ранен етап. Ако предприемете обратната тактика – да се радвате на свършената работа и успешните проекти, постигнати с допълнителен труд, това ще се възприеме като положителна норма, която скоро ще стане задължителна за всички. Не позволявайте това да се случи – бъдете регулативен орган – вие и вашите колеги.

  1. Бъдете открити

Когато това започва да се случва, не показвайте неодобрение само с малки и спорадични коментари. Колкото и трудно и предизвикателно да звучи, трябва да засегнете тази чувствителна тема със сериозен разговор, но по възможно най-деликатния начин. Обикновено шефът-работохолик няма негативна нагласа към вас или към колегите ви и няма намерението да бъде „лош“. Това, което се случва е, че изпада в състояние на хипер-концентрация, която в известен смисъл го „роботизира“, и така той механично изисква неща от вас, които не би трябвало. В повечето случаи наистина не е нищо лично. Много е важно да имате предвид това, преди да се обърнете към него, за да обсъдите неприятната фаза, в която навлиза – не трябва да се чувствате нападнати, нито обидени. Избягвайте и наслагващите напрежение пасивно-агресивни коментари. Казано шеговито, опитвайте се да разговаряте с това „кълбо от нерви“ като с малко дете – бъдете директни, деликатни, не спестявайте нищо, но подходете с добра воля и разбиране. В никакъв случай не нападайте – това няма да доведе до нищо добро. И отново – ако отворите темата всички заедно, като колектив, това ще има дори по-силно внушение.

  1. Не се паникьосвайте

Ако шефът ви е работохолик, вероятно количеството работа ще се увеличи. В един момент ще започнете да изоставате с крайните срокове, предвид многото задачи, с които се борите едновременно. Изключително важно е в такъв момент да не се поддавате на паниката. Променете перспективата си на мислене – не измервайте извършената работа в количество, а в качествени резултати. Стремете се именно към това. Създайте си рутината всяка вечер преди тръгване от офиса да приоритизирате задачите за следващия ден. Не се поддавайте на провокацията буквално през час да действате по различни проекти или задачи, половинчато и несъсредоточено. Ако продължите да се стремите към количествени, а не качествени измерения на свършената работа, то тогава „прегарянето“ е близо.

  1. Предложете смяна на модела на работа

Неизбежно е, ако дълго време работите с мениджър-работохолик, постепенно да възприемете неговите практики – вие и целият екип. Важно е това да не се случи. Когато работната среда стане твърде натоварена, а проектите и задачите – твърде много, то значи е време да настъпи промяна. Иницирайте работна среща, в която да се обсъдят стратегии за оптимизиране на работния процес – дали с наемане на допълнителни кадри, дали с преразпределяне на вътрешните сили и пренасочване на хора от един екип в друг, приоритизиране на конкретни задачи пред други и прочие. Очевидно старият модел на работа вече е нефункционален и имате нужда от нов, който да дава нужните резултати, но да не изпива изцяло силите на служителите в компанията. Важно е това да се изкомуникира правилно с вашия мениджър, да се предложат реалистични алтернативи и да се провокира неговото разбиране и креативно мислене по-въпроса. Отново отворете въпроса внимателно, ненападателно и проявете разбиране и толерантност.

Ако нищо от това не помогне, а шефът ви остане все така неотзивчив, неотстъпчив и продължаващ да ви възлага все повече и повече задачи, то най-добре е да потърсите ново работно място. Все пак – личното щастие и спокойствие трябва винаги да бъдат на първо място, а когато те не са осъществени, и това което вършите не ви удовлетворява, значи смело може да поемете по нов път.

Свързани публикации