Щастие и работа – погрешната формула, която ни пречи да сме щастливи и продуктивни

Каква е традиционната представа за нещата в живота и работата? Ако работим здраво и усърдно, един ден ще постигнем успехи и ще бъдем щастливи. Приблизително така се възприема алгоритъмът на живота в западната култура. (Вероятно един от основните корени на това убеждение е покълнал от протестанската етика, за чието влияние върху духа на капитализма, е писал още известният социолог Макс Вебер.) Принципът е, че човек трябва да се труди усърдно, за да постига целите си. Това би могло да доведе до усещане за щастие. И действително, обществото ни е приучено да мисли в този коловоз – усърдието и старанието, както и упоритата работа, се възнаграждават, което ни прави щастливи.

Разбира се, всяка закостеняла обществена представа съществува преди всичко, защото е успяла да си извоюва място в съзнанието на повечето хора и рядко някой дръзва да я критикува, или дори, да опитва да я променя. В това много вдъхновяващо и интересно видео психологът Шон Ейкър предлага алтернативен поглед върху цялата концепция за щастието. Подкрепен от достатъчно статистически данни, той предлага за обмисляне алтернативния възглед – ако сме първо щастливи, след това можем да бъдем продуктивни и успешни в работата и въобще в нещата, които вършим.

Лекцията заслужава кратките минути, които ще ѝ посветите, по ред причини – добра презентационна техника, интелектуален хумор, отлично представяне на научни факти по достъпен начин и т.н. Но по-важната причина да се доверите на Ейкър е, че може действително да ви помогне да се превърнете в по-щастливи и по-продуктивни и креативни хора, живеещи смислен и пълноценен живот, без излишен стрес, породен от ранно насадени обществени заблуди.

Свързани публикации