Снимката в СV-то ти е нож с две остриета – виж защо!

Снимката в СV-то ти е нож с две остриета – виж защо!

Знаеш ли, че в Америка и Великобритания все по-често не приемат резюмета със снимки на кандидатите? В по-голямата част от Европа обаче все още е обичайно да присъстват фотографии, а у нас нерядко те са и изрично изисквани в обявите за работа…

Какво да правиш и още повече – какво да не правиш, ако искаш СV-то ти наистина да увеличава шанса ти да бъдеш нает на работа? Виж нашите съвети.

Защо снимките в СV-тата са толкова спорни?

Темата не е кратка, но ще ти кажем само някои от най-важните неща. В последните години все повече се върви към намаляване на дискриминацията при подбора на кандидати и е препоръчително, ако не задължително – документите им да не включват лични данни като възраст, пол, раса, семейно положение, религиозна принадлежност и др. Една снимка е доста издайническа, ако погледнем така на въпроса, не мислиш ли?

Но, преди да ни кажеш че това са неща, които не те засягат – защото си в разцвета на силите си, пък и много фотогеничен, ще ти споделим и някои любопитни факти от направени проучвания.

Има ли разлика в броя получени покани за интервюта и привлекателността на половете?

На този въпрос се опитва да отговори израелско проучване. Ние се надяваме данните от него да не са решаващи и чак толкова въздействащи в процеса на подбор, но, чуй и тях за всеки случай. В Израел, впрочем, е обичайно документите на кандидатите да са придружавани със снимки. В направеното проучване е установено, че мъжете с привлекателна външност получават значително повече покани за интервюта от мъжете, които са семпли или некрасиви на вид. При жените обаче резултатите били точно обратните – по-красивите сред тях получавали много по-малко покани за интервюта от дамите, които не били възприемани като привлекателни. Заключението на изследователите е, че става дума до голяма степен за женска ревност и недопускане на толкова красиви съперници на работното място. И още нещо, стереотипи, които все още натежават на везните – красивите жени се възприемат като по-малко усърдни и отговорни.

Нека снимката работи за теб, а не срещу теб

След като ти разказахме накратко защо фотографията ти в СV-то не е задължително добра идея. Нека ти кажем как все пак можеш да спечелиш от нея. Както и сам навярно си се досетил вече, тя не бива да акцентира прекалено на физическата ти привлекателност и да дава богата информация за личния ти живот, а най-вече да те представя като делови човек.

Снимката в СV-то ТРЯБВА да е:

* В паспортен формат;

* Да те показва, ако не в делово, то поне в облекло, което не е провокативно, непристойно или твърде лежерно;

* Да е с малък размер – най-уместно е да я вградиш в самото СV, вместо да я изпращаш като отделен файл (освен ако това не е изрично необходимо за съответната позиция). Поставянето на снимката в СV-то не само ще ти даде насоки за уместната й големина, но и така ще е ясно точно към кое резюме принадлежи;

* Да е изчистена от излишни детайли във фона, чудесно ще е, ако е заснета в делова обстановка;

* Да е актуална – направена скоро, най-добре от професионалист.

Снимката в СV-то НЕ ТРЯБВА да:

* Показва кадри от арт фотосесии, различни събития или забави (в това число дипломиране, абитуриентски бал, сватба и др.);

* Демонстрира подробности от личния живот на кандидата (ако специалистът по подбор има нужда от тези детайли, ще те попита на интервюто);

* Разкрива спорни навици на кандидата като пиене на коктейли, пушене, склонност към татуировки и пиърсинг и др;

* Показва кандидата в компанията и на други хора;

* В цял ръст (освен ако това не се изисква изрично за длъжността);

* Показва кандидата в легнала или полулегнала поза (например на дивана вкъщи или на шезлонг на плажа) или докато, да речем, играе йога.

Идея +:

Всичко, което прочете дотук, можеш да използваш, за да прецениш каква снимка да сложиш на профила си за виртуалния ден от „Национални дни на кариерата 2021“. Може и да не качваш фотография, а да акцентираш на личните и професионалните си качества и да предоставиш LinkedIn профил, в който има и твоя снимка. Ако още не си се регистрирал за виртуалния кариерен форум, който ще е на 8 април – направи го тук – безплатно и само в няколко лесни стъпки.

Свързани публикации