Снимката ви в социалните мрежи – залог за успех или провал

Снимката ви в социалните мрежи – залог за успех или провал

Социалните медии и мрежи – LinkedIn, Twitter, Facebook, както и блоговете/сайтовете ви, изпълняват много функции. Една от тях е да бъдат контактни точки между вас и потенциални работодатели. И, както лесно можете да се досетите, първото нещо, което те виждат, е вашия аватар/снимка.

Имайки предвид това, а също и старата пословица, че една снимка струва колкото хиляда думи, повече от сигурно е, че след кратко замисляне бихте искали всъщност да направите добро впечатление на хората, които могат един ден да ви плащат заплатата. Или поне, би трябвало да е така. Ето и няколко прости идеи, които могат да ви ориентират какво е сполучливо и какво не дотам, когато става дума за снимката ви.

 

Сложете си снимка

Самоличността ви в мрежата не е пълна без снимка. Постарайте се да я подберете разумно. Добрият вариант е – снимка на лицето ви, на която се виждат очите ви (не носите тъмни очила). Лека и ненатрапчива усмивка допълва образа. И е добре да гледате към фотоапарата, а не настрани – така ще установите задочен визуален контакт и ще задържите вниманието на човека, който ви разглежда.

Ако всичко това ви идва твърде много, можете да обмислите създаването на паралелни профили в по-лековатите социални мрежи. Един сериозен и откриваем акаунт с вашето истинско име и снимка, както и един профил за майтапи и нецензурни споделяния. Не е нужно да наблягам прекалено задълбочено на това колко важна е анонимността тук. Сложете фалшива снимка, фалшиво име, фалшив мейл и не разкривайте никога явно в този профил кой точно стои зад него. Нека само близките ви приятели знаят истината.

 

Нека снимката е актуална

Използвайте снимка, която е нова и ви представя в актуалния ви вид. Не снимка от преди 10 години. Причината? Ако се наложи един да се запознавате лично с някого, повече от полезно е да сте разпознаваеми. Хората не обичат лоши изненади и тутакси губят доверие, ако бъдат подмамени да вярват нещо, което вече не отговаря на действителността.

 

Внимавайте с фона

Избягвайте фон, който действа разсейващо. Придържайте се към прости снимки с минималистичен фон. Разбира се има и изключения. Ако например работите като еколог, фон с природа зад вас може да е от полза. Но ако не е такъв случаят, не се заигравайте.

 

Неща за избягване

Основен проблем е, че почти всички хора недооценяват важността на снимката си. Респективно, отделят твърде малко внимание и време за направата й. Затова, нека го кажа в прав текст – откажете се от аматьорските снимки с телефон или уебкамера и си уредете качествена бизнес снимка при доказан фотограф. Няма да фалирате с една фотосесия, а ползите могат да бъдат огромни. Добрата снимка се отплаща, вярвайте.

И никога не допускайте да има други хора освен вас на изображението. Става дума за вас и вашия профил.

 

Всички тези съвети са валидни, ако вярвате, че профилите ви в интернет са вашата визитка и имат значение за кариерното ви развитие. Ако гледате на нещата по различен начин и не ви интересува кой и какво ще си помисли за вас, можете да действате както решите и да не се съобразявате с нищо. Изборът е изцяло ваш. Последствията от този избор все някога ще ви кажат дали сте били прави.

Свързани публикации