Спасяването на понеделника

MDPH9W0UR7

За някои от нас понеделникът е като демон, като митично чудовище, за което в знак на страхопочитание, дори не се говори. Понеделникът е включването на предавка след инерцията на почивните дни. Често тежкото преживяване на идеята за понеделника започва още в неделя следобед.

Необходимо ли е първият ден от работната седмица да произвежда толкова много драма в живота ви? В крайна сметка, това са само няколко часа, които ви връщат в полето на работата. Как ги приемате зависи изцяло от вас. В този текст събрахме на едно място няколко варианта за противодействие на стереотипа, свързан с понеделниците.

Започнете подготовката за понеделник сутрин още от петък следобед. Напишете бележка до себе си, съдържаща информация за това докъде сте стигнали със задачите през седмицата. Обърнете се лично към себе си. Никой не иска да чете сухи списъци. Направете си мотивиран план за действие. Редът ще ви даде по-ясна представа за предстоящото и ще ви даде сили за постигане на целите с повече лекота. Не оставяйте бюрото си в безпорядък. В никакъв случай не прехвърляйте работа за довършване в понеделник!

Не проспивайте уикендите си. Знаем, че всеки има нужда от пълноценна почивка. Ако през седмицата не се преработвате обаче, почивката не означава целодневна полудрямка пред телевизора или монитора. В събота и неделя станете рано – в толкова, в колкото обикновено ставате. В противен случай в понеделник тялото ви ще поиска да продължи традицията на излежаване, а това ще направи нещата още по-мъчителни. Хапнете вкусно, заредете се с енергия, насладете се на важните неща – време, прекарано с близки хора, пътувания или други интересни преживявания.

В неделя отделете малко време, за да си направите списък със задачи за предстоящата седмица. Така ще имате предимство и на следващия ден ще продължите без колебание и без неловки паузи. Друг плюс на тази стратегия е, че ще ви позволи да визуализирате по-добре онова, което искате да постигнете, и конкретните ползи от постиженията.

Дайте летящ старт на понеделника. Не отлагайте събуждането. Спортувайте, докато е рано. Движението дава тонус и покачва настроението. Пригответе си здравословна закуска или я вземете на път за работа. Хапнете добре. Дайте енергия на тялото си. Пуснете си музика, започнете с любимо парче.

Бъдете положителни и усмихнати. Поздравете колегите си, благодарете по-често, правете комплименти. Попитайте как са прекарали почивните си дни. Усмихвайте се – дори да не сте от ранните пилета и в началото на деня да ви е необходимо усилие, впоследствие усмивките ще идват естествено.

Планирайте нещо по-специално. Животът не се живее само през уикендите. Поглезете се и в понеделник. Мислете за този момент през деня. Планирайте среща с приятел след работа. Обядвайте нещо, което никога не сте опитвали. Разходете се на открито по време на почивката. Слънчевата светлина ще стимулира както настроението, така и ума ви.

Свързани публикации