Според психологията: каква работа е подходяща за вас, спрямо вашия характер? (Част 1)

0K2OHEKTRH

Често имаме навика да мислим за това какво бихме желали да работим – без значение дали тепърва ни предстои да излезем на пазара на труда или просто искаме да сменим попрището – спрямо финансовите условия, образованието и интересите ни. Истината е, обаче, че те не винаги съвпадат с нещо друго, което е не по-малко важно, а именно – характера  ни. Нужно е, за да се чувстваме щастливи с това, което правим, да имаме предвид дали сме интровертни или екстровертни. Тези две класически понятия на психологията неслучайно са актуални и до днес. И макар да е трудно да се поставим изцяло в единия полюс, то със сигурност рядко можем да кажем, че сме точно в центъра. А когато избираме кариерния си път, несъмнено трябва да имаме това предвид. Към какви професии тогава, трябва да се насочим, ако смятаме, че попадаме повече в единия или другия личностен спектър? Да започнем с тези, подходящи за по-интровертните характери.

  1. Човешки ресурси

Това звучи странно като първо предложение, нали? На пръв поглед това е една от най-комуникативните длъжности днес, която изисква ясна, трезва и логическа преценка на кадрите в дадена компания. Важно е на първо място да се отървем от клишето, че по-интровертно настроените хора са склонни към пълна изолация – това далеч не е така. Както споменахме, рядкост са тези които стоят в някоя от двете крайности. Според психологията обаче, интровертите имат по-добри способности да преценяват логически, трезво и в дълбочина други хора. Те са по-емпатични, разбиращи, а също така са и добри анализатори, които умело мислят в перспектива. Умеят добре да разбират мотивацията зад поведението на хората и да заемат позицията на обективни, но справедливи наблюдатели. А HR работата се базира именно върху този тип начин на мислене и отношение към хората.

  1. Програмиране

IT индустрията несъмнено е един от най-добрите кариерни пътища за тези, които смятат себе си за интровертни. Това поприще изисква до голяма степен уединение, съсредоточеност и стриктно логическо мислене, които психологията свързва с по-интровертните характери.  Хубаво е, че това е среда на хора със сходна нагласа, което е изключително важно – това е едновременно работа в екип, но заедно с това е и силно индивидуална. Така се създава общност от личности със сходен мироглед, които са сплотени, но предвид спецификите на работата, уважават силно личното пространство на своите колеги.

  1. Създаване на текстово съдържание

Бихме могли да съкратим това заглавие на „писатели“, но това няма да честно, нито достатъчно точно. Днес създаването на текстове отива силно отвъд художествените измерения на писането, и се използва в толкова много различни сфери, че думите „писател“ или „автор“ звучат наивно и некоректно.  Характерни за тези длъжности обаче продължават да бъдат творческата мисъл и иновативност. Без значение дали изберете да се занимавате стриктно с художествена литература, да създавате публицистични текстове, да се развивате като копирайтър или пък да сте част от криейтив екип към някоя агенция, творческото мислене тук е ключово. Разбира се, това поприще изисква комуникация с екипите, с които си сътрудничите, но основната работа се осъществява в уединение, привично за по-интроверните характери. А най-хубавото е, че съвсем спокойно бихте могли да съчетавате различни длъжности и задачи, свързани със създаването на текстове, без те да си противоречат една с друга, и така да развиете една многостранна, динамична кариера, без да губите спокойствието, което писането изисква.

Във втора част ще разгледаме някои кариерни възможности за тези, които обичат постоянно да са сред хора, да комуникират интензивно и винаги да са на фронтовата линия, а именно – екстровертите.

 

Свързани публикации