Стажът – перфектният кариерен трамплин

Стажът – перфектният кариерен трамплин

Често ви информираме за конкретни стажантски програми, за събития като „Дни на кариерата“, за инициативи на кариерните центрове към висши училища, на отделни компании, на цели сектори или за стажове в държавната администрация. Писали сме за големите ползи, които предлагането на стажове може да донесе на бизнеса при мислене в перспектива. Вече сме давали и съвети, отправени към самите потенциални стажанти. Още няколко думи към вас, студентите, търсещи стаж.

Може да ви предстоят две или три години в университета, но нека това не ви прави пасивни. Знаете ли с какво точно искате се занимавате, след като се дипломирате? Необходимо е да излезете от теоретичния модел, който образованието ви предлага, и да се впуснете в реалните предизвикателства на работата. Само така ще се сдобиете с умения, на които не ви учат в училище. Само така ще разберете дали наистина искате заетостта да се превърне в кариера.

Добре е една от основните ви цели по време на следването да бъде придобиването на опит, ценен в сферата, в която искате да се развивате. Имайте предвид, че случаите, в които студентският стаж се превръща в постоянна работа, не са рядкост.

  1. Нека парите не са основният фактор при избора на стаж

Направете инвестиция в себе си. Дори неплатеният стаж, който може да ви донесе познания и дивиденти в бъдеще, си струва. Търсете компании, които имат намерения да се развиват, да увеличават капацитета си на работа, т.е. компании, които има шанс да ви наемат след завършването.

  1. Поемете инициативата

Може би работодателят, към когото сте се насочили, не е обявил подходяща позиция или не рекламира своите стажове. Направете си услуга – изпратете убедително мотивационно писмо и изразете готовността си за доброволен труд по 10-20 часа на седмица. Това действие може да направи чудеса.

  1. Изберете стаж, който ще ви помогне да изградите ключови умения

Направете списък с уменията, които искате да придобиете, и се съобразете с него, когато търсите стаж. Интересувайте се от менторите, конкретните проекти, в които ще участвате, и формата за обратна връзка.

  1. Присъствайте на бизнес събитията и кариерните форуми, които се организират във вашата сфера

Това ще ви даде възможност да се срещнете със знакови фигури, да се ориентирате, да изградите положително впечатление за себе си. Потърсете тези хора и чрез алтернативни професионални канали, например LinkedIn.

Стажуването не е нито безцелно занимание, имащо задължителен характер, заради конкретни изисквания на специалността, в която следвате, нито стрелба напосоки. Ако подходите по правилния начин и преследвате стратегически цели, ползите от всеки стаж могат да бъдат значително по-осезаеми, отколкото някога сте си помисляли. Не пропускайте тази възможност, ако действително желаете да изградите успешна кариера.

Свързани публикации