Страхотен въпрос, който да зададете в края на интервю за работа

Страхотен въпрос, който да зададете в края на интервю за работа

Всички сме били в тази ситуация: в края на интервюто за работа, след като в продължение на близо час сме изливали сърцето си (разбирайте професионалния си опит) пред потенциалния работодател, рекрутърът ни пита дали имаме някакви последни въпроси, преди да приключим.

Разбира се, това е формалност – начин разговорът да приключи, без директно да бъдете изритани навън. Също така е и възможност, независимо дали се предоставя съзнателно или не, да направите последно впечатление и да дадете на интервюиращия нещо, заради което ще ви запомни.

Marshall Darr посочва, че последното включване всъщност е момент, в който да „добавите стойност към разговора“, преди вие и интервюиращият да се разделите. Прави впечатление, когато успеете да се справите с това, тъй като много кандидати, които вече са задали редица въпроси по време на срещата, лекомислено се измъкват от тази дреболия в края на интервюто.

Ако си изиграете картите правилно, това ще работи във ваша полза. Според Darr трябва да опаковате онова, което е вече постигнато, с този въпрос:

„Ами да, чудех се какъв е бил най-добрият ви момент досега в (име на фирмата)?“

Този прост въпрос, изкусно замаскиран като невинно любопитство, може да ви даде изключително важна информация – за ценностите на интервюиращия и на фирмата и колко добре бихте могли да се впишете, ако приемете позицията. Помислете за това: няма по-добър начин да приключите срещата от най-хубавия спомен на интервюиращия, свързан с фирмата; едно чувство, което в дадения момент може да бъде подсъзнателно свързано с перспективите ви като бъдещ служител.

Освен че това е емоционален плюс за вас, също така ви дава представа за това какво ценят потенциалните ви колеги и каква е културата, която фирмата култивира за членовете на своя екип. Ако интервюиращият се затрудни да се сети за значим спомен, това пак може да ви бъде полезно. Възможно е да го изтълкувате като червена лампичка да внимавате с какво се захващате, ако ви предложат работата.

Имайки предвид тези съображения, следващия път когато сте под напрежение да кажете нещо в тези няколко неудобни мига точно преди да се окажете от другата страна на вратата на офиса, опитайте този въпрос. Има голяма вероятност да ви помогне.

Свързани публикации