Стратегията на Apple за комуникация с „новия потребител“

Стратегията на Apple за комуникация с „новия потребител“

Как да изберете правилния начин да говорите с клиентите си? Tim Cook, главният изпълнителен директор на Apple, може да си позволи да напише полемично писмо, свързано с iPhone, искането на ФБР за нарушаването на личната неприкосновеност на някого, смятан за терорист, и всички морални казуси, произтичащи от случая. Tim Cook може да си позволи подобна реакция по една причина – защото е начело на един от най-обичаните брандове в света и е наясно, че има подкрепата на легиони последователи.

Такъв ход обаче най-вероятно не е вашата печеливша стратегия. Налага се да обръщате внимание на най-малките детайли и да мислите по два пъти, преди да правите изявления в социалните мрежи или чрез други комуникационни канали. Потребителите най-вероятно са поне една идея по-скептични към вашия продукт, нали така? Потребителите вече са различни, едно напълно ново поколение и Steve Cody, автор на Inc.com, ги нарича „нови потребители“. Тези потребители могат да ви издигнат до върха или да ви сринат за изключително кратко време, и то само благодарение на съдържанието, което споделяте в социалните медии.

Новият потребител е умна, образована и овластена личност, която навременно показва одобрение към нечие автентично съобщение. Няма да му бъде необходимо повече време, за да осъди фалша. Видеото, в което Mark Zuckerberg отправи съобщение към потребителите на Facebook заедно с жена си и новороденото си дете, му направи не по-лоша световна реклама, отколкото цялата му професионална дейност до този момент. Защо? Защото беше добре замислена, уцели емоционалността на новия потребител, който я разчете като послание, съдържащо истина. Освен това видеото направи и Zuckerberg, и Facebook да изглеждат по-човечни, доближи ги до обикновените хора.

В резултат на казаното до момента ви съветваме да помислите по следните теми, преди да стартирате новата си маркетингова кампания в социалните мрежи:

  • Аудиторията

Наистина ли новият потребител иска да чуе възгледите ви за света, или би предпочел информация, която да увеличи знанията му и да улесни взимането на решение за избор на даден продукт?

  • Егото ви

Кое е онова, което наистина има значение за новия потребител – вашата гледна точка, гледната точка на фирмата или нещо напълно различно? Отделете си време да слушате, преди да говорите.

  • Имиджът на бранда ви

Ако върху фирмата ви са се нахвърлили анализатори, медии и нови потребители, то на всяка цена трябва да излезете напред и да заявите ясно каква е позицията ви по проблемните въпроси, да се извините за грешките от миналото и да кажете на новия потребител защо трябва да ви има предвид, когато в бъдеще ще решава какво да си купи.

  • Кризата, пред която сте изправени

Tim Cook просто беше длъжен да отговори на исканията на ФБР, налагаше се някак да коментира проблема, под една или друга форма. От ключово значение беше как избра да го направи, за да предизвика положителни отзиви. Този ход беше добре обмислен.

Когато Abraham Lincoln знаел, че онова, което е написал, ще има дълбоки и трайни последици, той винаги оставял писмата в чекмеджето на бюрото си, преди да излезе от кабинета си. На следващата сутрин препрочитал какво е написал предишната вечер и най-често изхвърлял кореспонденцията в коша за боклук.

Ръководителите на дейността на много фирми трябва да правят същото. Имате шанса да изградите автентичен образ и да спечелите доверието на новия потребител, така че мислете дълго и усърдно за аудиторията си, за егото си, за бранда си, за това как да реагирате, ако се намирате в ситуация на криза. Действайте едва след това, защото новият потребител рядко дава втори шансове.

Свързани публикации