Стресът в работата ви смазва? Вината може да е във вас

Чувствате ли често, че работата е твърде много, за да се справите? Оставате ли повече часове в офиса? Взимате ли си за довършване вкъщи? Вероятно сте жертва на нещо, наречено „постепенно увеличаване на обхвата“ (“scope creep”), твърди BBC.

Всичко започва почти незабелязано. Съгласявате се да поемете малко извънредна работа веднъж или два пъти и като резултат тези допълнителни задължения изведнъж се оказват част от основната ви работа.

Хората, които постоянно се сблъскват с този проблем, вероятно не се справят с поставянето на граници. Възможно е да имат и проблем със самочувствието, смятат експерти – личностите с ниска самооценка обикновено се преработват. Наистина, не може винаги да отказвате на ръководителя си, но има и моменти, в които трябва да кажете „не“. Медията предлага няколко стратегии за справяне с проблема.


3521287388_2dc77cf3e5_b

Забравете манталитета на услужливост

Често срещана черта на характера на хората, които изпадат в подобна ситуация, е че те се опитват постоянно да спечелят благоволението на околните. Включително с това, да вършат част от задълженията им. Проблемът в тази стратегия е, че макар да си мислите, че помагате на колегите си, по този начин вие ги лишавате от научаване на нови умения, както и от потенциални успехи и признание.

Отгоре на всичко подобно претоварване може да доведе до срив или дори до т.нар. бърнаут, а и дори няма да постигнете резултата, който търсите, защото няма как всички да са щастливи от вашето поведение. Ако сте от този тип хора, опитайте да овладеете желанието да се харесате на всички и се стремете да си осигурите повече време за себе си.

4954864469_ae623607db_o

Поемете контрола с молба за помощ

Постепенното увеличаване на обхвата се характеризира с чувство за загуба на контрол, притеснение и дори отчаяние, че не може да се справите с постоянно трупащите се задължения, че ще пропуснете нещо и това ще ви провали генерално – ще се окаже край на кариерата ви, едва ли не. Колкото повече работа поемате, особено ако е разнородна, все по-трудно става дори просто да държите нещата под контрол. Човек със scope creep проблем вероятно има лоша преценка за физически възможния обем работа, който може да поеме. Това е често срещан проблем при фрийлансърите, които се притесняват, че може да загубят клиент, ако откажат поръчка.

Младите хора, които са на ниски позиции и очакват тепърва да се развиват, също са застрашени. Представителите на тази група са особено предразположени да поемат безмълвно все повече и повече работа. Постепенно те стават преуморени и сприхави, което вреди на екипа.

Затова експертите съветват да не се страхуваме да поискаме открито помощ. Това е далеч по-добрият вариант от склонността да поемем работа над капацитета си и да не я свършим както трябва. Тънкият момент тук е в начина, по който ще комуникирате тази си нужда – това не трябва да става по конфронтиращ се начин, а по дипломатичен. Мениджърите да останат с впечатлението, че вие сте проактивен и нямате нищо против да се включите в нов проект, но все пак сте реалистичен и честен в оценката си, че няма да можете да се справите сами.

teamwork

Планиране, приоритизиране, граници

Приоритизирането и планирането са сред най-важните умения, нужни да спрете непосилните задължения. Дори да ви се наложи да работите вечер в офиса, това не би било чак такъв проблем, ако сте го планирали в календара си. Ако заложите на качеството на работата си, а не на количеството, и работите достатъчно дълго, за да докажете себе си като специалист, на който може да се има доверие, колегите ви, ще ви вярват, когато им отказвате и няма да се сърдят. Те ще разберат, че когато отлагате нещо, вие го правите, за да го свършите качествено, но в крайна сметка задачата ще бъде доведена докрай.

Илюстрации: greg westfall, Sara V., 드림포유, Pete Sandbach

 

Свързани публикации