Супербърз подбор – съветите на Дан Кемпбъл

Супербърз подбор – съветите на Дан Кемпбъл

Средностатистически, един обикновен, не блестящ с някакви специални качества кандидат, прекарва месеци, търсейки работа. Последните години на свиващ се бизнес допълнително усложниха ситуацията. Кризата обаче никога не засегна най-големите „звезди“ на пазара на труда – например най-търсените ИТ специалисти, чиято средна заплата устойчиво се увеличава през последните години. Талантите са ограничени, а конкуренцията между работодателите е голяма, и „мотането“ на подобен кандидат почти сигурно означава, че той няма да дойде в нашата компания. Седмица, дори няколко дни забавяне, и той вече не е вакантен.

Това поставя изпитания пред специалистите по подбора, които от своя страна са длъжни да изберат най-доброто и да проверят подготовката, знанията и характера на кандидата – все дейности, изискващи определено време. Какво да се прави тогава?

Дан Кемпбъл, изпълнителен директор на популярната американска агенция за подбор на персонал Hire Dynamics, дава някои съвети, как да съкратим максимално процеса по подбор, когато е нужно, които обаче могат да се сторят и спорни за някои специалисти в бранша. Преценете сами:

Насочете се към препоръчани хора – бързият начин да проверите характера

Вашите служители са най-добрият ресурс за подбора. Много компании са ставали свидетели на възвръщаемостта на инвестицията, когато собствените им служители или дори клиенти препоръчват нови таланти. Затова направете така, че те да знаят какво и кога търсите.

„Веднъж наети, препоръчаните служители често се чувстват по-задължени да се представят добре, а пък мениджърите предпочитат да работят с тях повече, заради предварителната лична връзка. Това е печеливша формула“, казва Кемпбъл

Предложете добро заплащане – бързият начин да привлечете висококачествени хора

Едва ли някой ще се изненада от този съвет. Според Дан Кемпбъл обаче, има примери, че това работи и при по-нискоквалифицираните позиции. Също така експертът съветва да се обмисли допълнително заплащане за специфични качества и дейности, като например взимане на допълнителни смени или владеене на повече чужди езици.

Проверявайте само най-нужното за позицията – бързият начин да преминете проверката на кандидата

Проверките на миналото, опита и характера на кандидата могат да отнемат дори седмици. Ако нямате толкова време, се съсредоточете само върху проверката на качествата, които са най-ключови за конкретната позиция.

Намалете изискванията за позицията – бързият начин да назначавате за ключови компетенции

Твърде строгите длъжностни характеристики са безсмислени в условията на съвременната икономика на знанието. Често прекалено подробните изисквания за определена позиция са единственото, което стои като пречка пред наемането на най-подходящия наличен кандидат.

Свързани публикации