Съвет за мениджъри – как да помогнете на служителите си да постигнат добър баланс между работа и личен живот?

Съвет за мениджъри – как да помогнете на служителите си да постигнат добър баланс между работа и личен живот?

Една от основните пречки между хармонията работа-личен живот за повечето служители е сходна – техните собствени шефове. Все още много мениджъри не само, че не осъзнават необходимостта от постигането на подобен баланс, но и го възпрепятстват (без значение умишлено или не). Но именно в постигането на правилното отношение между професионалните задължения и свободното време е разковничето за постигане на по-добра продуктивност, мотивация и резултати на един екип. Затова е изключително важно мениджърите да насърчават постоянно и силно своите служители към постигането на тази хармония. Ето няколко начина!

  1. Задавайте задачи, които съответстват на силите на вашите служители

Или иначе казано – разпределяйте задълженията умно и съобразено, а не на произволен принцип. Различните проекти или текущи задължения изискват различен тип умения – професионални, но и „меки“ такива. Съобразявайте тези задачи с профила на вашите служители – не предавайте комуникационни задачи на хора, които са по-интровертни или не ангажирайте по-творческите натури в екипа си с обикновено тежките за този тип хора кратки крайни срокове. Защото всичко това е допълнително напрежение, което вашите служителите ще си „занесат вкъщи“ и което ще попречи на пълноценното откъсване от работната среда по време на почивката им. Разбира се, важно е да провокирате служителите си и да ги потиквате към развитие, но най-добре забравете за абсурдните крайности – не са полезни за никого.

  1. Предложете ясен план за работа и реалистични цели

Добре структурираният план за работа е ключов за постигането на този така важен баланс между работа и личен живот. Защо? Отговорът е лесен – когато служителите ви знаят в конкретика ясната цел на тяхната работа (да кажем, предстоящ проект, който трябва да се осъществи) и задачите между тях са кристално ясно разпределени, то тогава стресовият фактор и напрежението намаляват. При такъв детайлен план с нужните инструкции и изисквания, вашият екип няма да бъде в постоянна несигурност какво точно се очаква от всеки един от тях. Да, вярно е, че винаги има непредвидени фактори и допълнителна натовареност, но направете всичко възможно като мениджър тези „изненади“ да са сведени до минимум.

  1. Изисквайте обратна връзка

Бъдете в постоянен и активен контакт с вашия екип що се отнася до текущите им задачи и тяхното разпределение. Предразположете ги по начин, по който могат да се обърнат към вас и да споделят мнение за работата си, когато имат нужда от това. Важно е всичко това да може да се коментира свободно – в напрегнати ситуации често задачите се разпределят неравностойно или пък се налага някой да върши нещо, което не е по силите му. Нека служителите ви са спокойни, че могат да се обърнат към вас в такива моменти. Но не спирайте до тук –  самите вие инициирайте срещи с тях. Ако екипът ви е по-малък е най-добре те да са индивидуални, а ако е по-голям – правете оперативки всеки месец и изисквайте обратна връзка, с която да оптимизирате работния процес постоянно.

  1. Предлагайте гъвкави графици

Ако имате този ресурс, дайте на вашите служители възможност за по-гъвкаво работно време. Според натовареността на отделните екипи, бихте могли да изготвите предложения за по-свободни графици, които не се вписват задължително в класиката „от девет до пет“. Нещо повече – предлагайте възможността веднъж или два пъти в месеца, вашите служителите да работят от дома. С днешните методи на комуникация те със сигурност няма да бъдат „изолирани“ от екипа си, а един работен ден в спокойната домашна среда със сигурност би им се отразил ползотворно.

Помогнете ли на вашите служители да постигнат по-добър баланс между работа и личен живот, очаквайте, че ще имате един екип от по-здрави, продуктивни и щастливи хора. Кой мениджър не желае такава работна среда около себе си?

Свързани публикации