Съвети за фрийлансъри – как да привличаме успешно клиенти?

 

6414CEA87E

Основното оплакване на много от хората, работещи на „свободна практика“, е именно това – липсата на достатъчно клиенти, които да използват услугите им и съответно – да им създават работа и доход. Както и в корпоративния свят обаче, така и във фрийланс средите, не е важно постоянното печелене на нови клиенти, а създаването и запазването на трайни и сериозни такива. Защото винаги е по-лесно да работим с вече съществуващ клиент, отколкото постоянно да сме в търсене на нови бизнес отношения. Ето няколко съвета как да успеете да създадете тази така важна група от основни „поръчители“, която да послужи като основа на вашата работа.

  1. Спрете да мислите като фрийлансър

За съжаление, терминът – по една или друга причина – е все още силно дискредитиран в света на бизнеса. Много хора познават този тип работа единствено през стереотипа за нея – някой, който работи отдалеч – най-често в дома си – и върху когото нямаш контрол. А това не е положителен образ. Затова е най-добре да създавате впечатлението, че сте по-скоро личен съветник, например – някой, който е сериозно и дълбоко ангажиран точно с този проект и който не работи по него между другото в почивките от останалите си задължения. Дори да е така, избягвайте да го показвате – важно е клиентът ви да усети лично отношение, внимание, интерес и пълна отдаденост от ваша страна. Това ще създаде връзка и доверие, върху които ще можете да градите вашите бъдещи бизнес отношения спокойно и сигурно.

  1. Знайте цената си

Задайте си следния въпрос: „Колко бих платил аз, като клиент, за услугата, която в момента предлагам?“ Помислете надълго и отговорете честно. Разбира се, друг вариант е просто да потърсите какво ще ви каже Google за цената на този тип услуги, предлагани от други хора. Установете с какво се различавате от тях, с какво сте по-добри и определете сумата. След това свалете около 25 % от нея. Или пък добавете като пояснение, че преференциални цени са възможни за клиенти, с които работите често. Това несъмнено ще направи добро и положително впечатление.

  1. Настоявайте за редовни срещи

Хората, действащи на „свободна практика“, често предпочитат да вършат цялата работа от дистанция, дори и срещите, особено днес във все по-динамично развиващата се онлайн среда. Но личните срещи с клиентите са изключително важни. Обикновено в процеса на работа изникват безброй различни важни питания или пък дори – проблеми. Важно е да сте готови да се отзовете – не само с един бърз имейл, а със среща на живо в която да обговорите детайлно подробностите около работата и възникналите въпроси, евентуални промени в посоката, графика и прочие. Това отново ще покаже лично и сериозно отношение, но и ще създаде възможност за изграждане на изключително стабилна професионална връзка между вас и клиента ви. Опитвайте да осъществявате поне по една такава среща седмично – изслушайте позицията на вашия партньор, отговорете на възникналите въпроси, изложете вашето мнение, дайте съвет и разгърнете как смятате да процедирате оттук насетне. Нека всичко това се случи на живо, за да заразите с вашия ентусиазъм и отдаденост своя клиент и така – да го спечелите занапред.

Насочете усилията си в посока създаване и задържане на една група от сериозни и постоянни клиенти и фрийланс кариерата ви ще се радва на значителен успех!

Свързани публикации