Съвместяване на работа и фрийланс проекти – как да направим шефа си щастлив?

Съвместяване на работа и фрийланс проекти – как да направим шефа си щастлив?

Не са много хората, които биха казали, че нямат нужда от допълнителни доходи. Именно затова, мнозина се опитват да припечелват по един или друг начин. За щастие, особеностите на съвременния начин на правене на бизнес позволяват мнозина да впрегнат специални свои умения и да изкарват пари като фрийлансъри. По-смелите се отдават изцяло на тази кариерна реализация, а останалите се опитват да съвместяват основната си работа със странични заработки. Именно тук обаче се появява една съвсем реална опасност, която следва да се тушира своевременно или още по-добре, изобщо да не се допуска да се прояви. Как да съвместим редовната и частната работа и как да не бъдем уволнени? Защото, не е далече от мисълта, че работодателите не са очаровани от възможността да „делят“ един служител и неговото работно време. За щастие, обикновено има какво да се направи, за да се избегне проблемната ситуация. Следните правила могат да бъдат от полза в тази насока.

Проверете си трудовия договор

По правило, хората не обичат да четат „малките букви“ в договорите, но точно там се крият най-важните подробности. Не един и двама работодатели фиксират в трудовия договор на служителя, че той няма право да упражнява професията си в полза на други компании. Вижте, дали сте законово обвързани да работите единствено за работодателя си, за да не се стигне до уволнение и съд.

Бъдете честни

Това е трудно. У нас честността не се цени много и често се приема за особена форма на наивност и глуповатост. Но, повярвайте, това е единственият правилен път. Затова, колкото и да ви се иска да оставите работодателя си „на тъмно“ по въпроса за вашите дейности, не го правете. Дори и договорът да не ви забранява да работите по други проекти, шефът ви може да има особено мнение по въпроса. За да не създавате излишно напрежение, уговорете си среща с него и му обяснете честно как стоят нещата. Един възможен вариант е да му кажете: „Търся начини да покрия някои от основните си разходи и затова обмислям да работя по един фрийланс проект. Разбира се, ще го правя единствено в личното си време и гарантирам, че това няма да се отрази на представянето ми във фирмата. Просто ще почивам по-малко вечер и през уикенда и ще се справя.“ След такава откровеност, има сериозен шанс да получите „благословията“ му. Важно е също да му обясните какво приблизително ще правите, за да се увери шефът ви, че няма конфликт на интереси.

Подчертайте новите квалификации, които ще придобиете

Ще ви бъде от полза, ако покрай фрийленс проектите има с какво да се похвалите. Например, ако се налага да се сдобиете с нови компетенции покрай проекта, споделете го на началника си. Нека той знае как с новопридобитите умения ще бъдете след това полезен и за работодателя си. В край на сметка, всеки разумен шеф е доволен, когато служителите му развиват нови способности и знания.

Не работете частно в работно време

Няма нужда от дълги обяснения – ако сте си извоювали правото да работите фрийланс проекти, никога, наистина никога, не го правете във времето, за което ви плаща работодателят ви. Ваша задача е да намерите свободно време, в което да отмятате личните си проекти, но това време не може да е същото, за което получавате заплата.

Давайте 100% от себе си в офиса

Не забравяйте, че разрешението на шефа ви е дадено, но може и да бъде отнето. Ако той забележи, че не сте ангажирани в офиса и гледате през пръсти на основните си задължения, рано или късно ще ви вдигне мерника и ще ви забрани да се занимавате с лични проекти. Затова, старайте се максимално в офиса. Давайте дори повече, отколкото дават колегите ви, за да покажете, че сте сериозен служител и гледате на ангажиментите си отговорно.

Публикации от серията