Създаване на добър микроклимат без лъскави играчки в офиса

Създаване на добър микроклимат без лъскави играчки в офиса

Социалните придобивки, лъскавият офис, кътовете за отдих с безплатно кафе, електронни игри и билярд подобряват климата в офиса и комфорта на служителите. Не всяка компания обаче може да си ги позволи. Това обаче не значи, че не можете да създадете прекрасен микроклимат и във вашия офис.

Всички тези „екстри“ са чудесни, но според много водещи мениджъри и експерти в областта на организационното консултиране, други са факторите служителите да се почувстват значими, реализирани и щастливи от работата и компанията си. Ето няколко стъпки, които може да предприемете в тази посока (ако вече не сте).

Комуникирайте целите

 Хората имат нуждата да виждат, че трудът им, усилията им са в услуга на по-голяма и важна цел. Затова напомняйте често за какво се бори компанията ви и показвайте на всеки как допринася за това. Ясното обвързване на задачите на всеки служител с постигането на целите на компанията в комбинация с даването на по-голяма автономия за постигането на тези цели, ще подобри микроклимата и ще увеличи производителността. Защото културата на една компания не са социалните придобивки, а споделеният набор от ценности.

Бъдете прозрачни

Разговорите за целите и стратегията са добро начало, но служителите трябва да са наясно и какво се случва текущо с бизнеса. Затова честите срещи за комуникиране на резултатите са препоръчителни.  Подобна среда може да създаде култура на персонална и групова (по отдели) отчетност и отговорност, защото резултатите на всеки са на показ пред цялата компания. В същото време прозрачността създава и усещане за доверие. Само не забравяйте, че доверието се изгражда като съобщавате и добрите, и лошите новини.

 startup-593343_1920

Концентрирайте се върху развитието на хората

Талантливите и работливи хора обичат предизвикателствата. Помогнете им да надскочат възможностите и да разширят обхвата си. Престижният и удобен офис може да повишава комфорта на служителите, но това, което наистина ще ги направи щастливи в дългосрочен план, е среда, в която те да могат да развият пълния си потенциал. Малко емоции могат да се сравнят с усещането да погледнеш назад и да осъзнаеш, че си постигнал нещо, на което дори ти не си смятал, че си способен.

Не забравяйте да предвидите и възможности за развитие на тези, които не са заинтересовани от мениджмънт позиции или просто нямат способностите да управляват хора. Все повече компании осъзнават, че разполагат с такива ключови за организацията си служители, за които също трябва да се помисли – по по-изобретателен начин.

Осигурете възможности за обучение

Продължаващотo обучение е част от растежа. В днешно време има толкова много възможности за учене, а и бързо търсене в интернет ще ви покаже десетки добри практики за реализация такива. Ако все пак бюджетът ви не стига и дотам, обмислете следната хитра идея – поканете водещи експерти, влиятелни и талантливи хора от вашата индустрия, които да изнасят кратки беседи със служителите ви. Това може да са ваши бизнеспартньори или хора, които познавате. Талантът е навсякъде около нас, със сигурност познавате поне няколко ценни хора, които си заслужава да бъдат чути от служителите ви.

thumb-422147_1920

Дайте признание за добрата работа

Вашият екип трябва да е наясно, че оценявате тежката работа, която всички вършат всеки ден. В някои компании мениджърите публично благодарят на служителите си за успешно приключилите проекти – било то на оперативните срещи или чрез общия имейл лист/интранет. В други екипи имат традицията за минута-две да отпразнуват емоционално всяка важна продажба например. Добрата оценка, особено пред колеги и партньори, винаги действа мотивиращо, а мотивираният човек е по-щастлив, с по-високо самочувствие и работи по-добре.

Свързани публикации