Създайте положително впечатление чрез CV-то си – всички подробности

OONO1YLNOY

Писането на CV не е лесна задача, особено когато критериите за оценка се променят с толкова бързо темпо. CV-то е документът, който създава първото впечатление за вас и благодарение на който потенциалният ви работодател ви дава оценка. За да се уверите, че тази оценка ще бъде положителна, трябва да се съобразите с някои основни правила при писането на CV.

В обобщение: професионалната ви автобиография трябва да отговаря на повечето или на всички критерии в описанието на позицията, за която кандидатствате. Ако данните ви са подходящи, ето как да направите така, че CV-то ви да се отличи от останалите.

Данни за контакт: това са основни данни като име, адрес, телефон, имейл (уверете се, че имейл адресът изглежда професионално), LinkedIn профил.

Професионален опит: тази част от документа е изключително важна. Тя трябва да представлява обобщение на професионалните ви качества (вече придобити, а не онези, към които се стремите). Това е реалният ви, приложим опит. Обмислете използването на ключовите думи от обявата, които ще ви дадат предимство, ако при по-голям брой кандидатури фирмата работи със софтуер за подбор.

Образование и умения: тук е мястото, където изброявате придобитите си квалификации и накратко описвате посоката, в която бихте искали да ги подобрите – каква ще е следващата ви стъпка в кариерата, с  оглед на постигнатото до момента.

Трудов стаж: подходът ви тук зависи от множество фактори. Стандартен ход е изброяването на позициите, на които сте работили, в хронологичен ред, започвайки от последната. Включете име на работодател, заемана позиция и основни задължения. Други варианти за представяне на професионалния опит са функционалното или целевото CV. Използвайте лексика, която представя дейностите в добра светлина, но и реалистично.

Оценете постиженията си, където е възможно. Старайте се да не оставяте празнини в CV-то си. Описването на професионалния опит с години, а не с месеци на започване и напускане не изглежда сериозно и обикновено е червена лампичка за работодателя. Ако не уточните и напишете „2014-2015“, това може да бъде прочетено като „декември 2014-януари 2015“.

Препоръки: използвайте добрите препоръки от предишни работодатели или от преподаватели, ако сега стартирате кариерата си.

Формат на документа: за да не бъдете неприятно изненадани и да сте сигурни, че рекрутърите ще имат достъп до вашата информация, уверете се, че форматът, в който изпращате CV-то си, е стандартен, най-често DOC или PDF.

Ако имате сайт, който обобщава професионалните ви данни, поставете линк към него в CV-то си, което сте оформили подобаващо, не разчитайте само на линка.

Проверка: не забравяйте проверката, защото ако я пропуснете, често пропускате и добрите възможности пред себе си. Правописните, граматическите, техническите и всеки друг тип грешки показват небрежност и правят ужасно първо впечатление. Проверете документа старателно, помолете и приятел да го направи (често сме слепи за собствените си грешки).

Разчитайте на личния контакт: най-добрият начин да се уверите, че CV-то ви е стигнало до целта, е да се обадите лично по телефона.

Персонализирайте CV-то си: едно от най-важните условия за успех. Не си позволявайте да кандидатствате за различни позиции с едно и също CV. Все пак целта на документа е да ви представи като най-добрия кандидат за конкретната позиция. Разширете раздела за опита си, който съответства на тази работа, и намалете всичко, което не е релевантно.

Фрази, които да избягвате: има много фрази, които се употребяват прекомерно често и са се превърнали в клишета, лишени от смисъл, пропиляващи ценното място в документа и губещи времето на четящия. За да демонстрирате силните си страни, заменете „празните приказки“ с примери от своята работа, с резултати.

„Работя добре самостоятелно“: често кандидатите твърдят, че могат да работят добре както самостоятелно, така и в екип. За да имате основания да го кажете, трябва да дадете пример: „Самостоятелно създадох и въведох в работния процес работна стратегия, която увеличи продажбите с 25%.“

„Усърден работник“: дайте пример. Докажете професионализма си с постижения: създаване на успешен продукт, който след кратък период от време вече е на пазара; спазени крайни срокове по всички проекти през последните две години.

„Работя добре под напрежение“: вместо това изтъкнете как сте управлявали времето си, останали сте организирани и сте били с бистър ум, въпреки че крайните срокове са наближавали.

„Добър комуникатор“: по-добре е да напишете, че след вашата успешна презентация фирмата, за която сте работили, е спечелила нов клиент.

„Ентусиазиран“: опишете коя задача ви е погълнала изцяло и искрено сте се зарадвали на постигнатия успех.

„Отборен играч“: вместо да използвате клишето, покажете как сте постигнали успех, работейки в екип за постигането на конкретна обща цел.

„Добър слушател“: опишете как успешно сте се справили с нещо, което клиент, мениджър или колега ви е помолил.

„Отлични умения за писмена комуникация“: тези умения не трябва да бъдат декларирани, а демонстрирани. Писмената ви култура ще си проличи в CV-то. Уверете се, че стилът ви е стегнат, че се изразявате ясно и точно, че изреченията ви имат смисъл. Не забравяйте финалната проверка за грешки.

Ако изпълните тези условия, се подгответе за успешно представяне на интервюто за работа, което ще ви доближи до назначението на желаната позиция.

Свързани публикации