5-те най-големи грешки в CV-то според HR No1 в Google

StockSnap_D2H7OS598P

Laszlo Bock, бивш вицепрезидент на отдел човешки ресурси в Google, изчислява, че в кариерата си лично е прегледал повече от 20 000 CV-та.

Той е специалист, който знае някои неща за добрите CV-та, а и за причините други да отиват на боклука.

Bock споделя наблюденията си в свой пост в LinkedIn. Ето какво казва за петте най-големи грешки, които е виждал кандидатите да правят.

  1. Правописни/ пунктуационни/ технически грешки

Чували сте го някъде… Вероятно е досадно да ви се напомня за тези грешки, но е не по-малко досадно да продължават да се допускат. Изследване на CareerBuilder от 2013 установява, че в 58% от CV-тата има подобни грешки.

Решението

Нека някой друг също прочете CV-то ви – често другите хора забелязват грешките ви по-лесно, защото не са гледали една и съща страница с часове.

Друга тактика е да промените нещо в начина, по който четете CV-то си – прочетете го отдолу нагоре или сменете шрифта.

След като веднъж сте проверили документа, не се връщайте, за да направите „само една мъничка промяна“, защото сте се сетили за още нещо в последния момент. Когато нанасяте подобни корекции, често се стига до нелепи грешки – лицето и числото на подлога и сказуемото не съвпадат, дадена точка е оставена не където трябва, част от датите се изместват и т.н.

  1. Дължина

Мислите да оставите CV-то си да се промъкне и на следващата страница? Помислете отново. Правилото, от което Bock препоръчва да се ръководите, е една страница за всеки 10 години опит. Стегнатото, фокусирано CV показва способност да синтезирате, да давате приоритет на информацията, която е най-важна за вас.

Решението

За повечето кандидати правилото на Bock означава CV-то им да е една или две страници. Помнете, че идеята на CV-то не е да събере в себе си целия ви професионален опит. Това е маркетингов документ, който цели да покаже релевантните на позицията, за която кандидатствате, умения и опит, да покаже на мениджъра по подбор на персонал, че вие сте неговият човек.

  1. „Творческо“ форматиране

Когато става дума за CV-та, Bock е категоричен, че съдържанието има по-голямо значение от формата. Той предпочита традиционните CV-та пред по-креативни варианти, които са трудни за четене. Освен ако не кандидатствате за позиция като дизайнер или художник, CV-то ви на първо място трябва да бъде чисто и четимо, казва Bock.

Решението

Когато се колебаете, изберете по-простия вариант. За предпочитане е да отделите време, за да подобрите посоченото в подточките, вместо да превръщате подточките в произведение на изкуството. Лесен начин за справяне с проблема е да разчитате на готови шаблони. Не забравяйте да запаметите файла с разширение, което ви гарантира, че на друг компютър съдържанието му ще изглежда по същия начин. Използвайте .pdf например.

  1. Поверителна информация

В своя пост Bock разказва историята на кандидат, работил за водеща консултантска фирма. Той си e позволил да напише в CV-то си, че е консултирал голяма софтуерна компания в Редмънд, Вашингтон – разбира се, става дума за Microsoft. Кандидатът се е опитал да заобиколи политиката за поверителност, като не назовава компанията, но все пак е отхвърлен заради „хитростта“ си.

Решението

Ако искате да спечелите доверието на потенциалния си работодател, уважавайте правилата на бившия си работодател, особено онези, под които сте поставили подписа си.

  1. Лъжи

Хората лъжат за дипломите си, лъжат за това къде са ходили на училище, лъжат за опита си. Хората лъжат за това колко време са се задържали на дадена позиция, колко голям е бил екипът, в който са работили, колко висока е била заплатата им. Е, интервюиращите, а впоследствие и работодателите, разбират истината.

Решението

Помнете какво са ви учили като дете – честността винаги е най-добрата стратегия. Ако не се гордеете с част от миналото си, опитайте се да представите този етап в най-добрата възможна светлина, но не и да лъжете. Ако кандидатствате за позиция, за която не сте достатъчно квалифициран, подчертайте трансферуемите си умения, полезни в повече от една област.

Може би всички тези грешки ви се струват елементарни, но ако в Google ги виждат постоянно? Можете да бъдете сигурен, че много други работодатели също ги виждат. Добрата новина е, че е възможно те да бъдат избегнати.

Свързани публикации